Verkkouutiset

Pääministeri: Kansan vastustus on ”huono peruste” torjua Nato-jäsenyys

Pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) mielestä vetovastuu Nato-jäsenyyden puntaroinnissa on poliitikoilla.

Pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) mielestä Verkkouutisten ja Nykypäivän tämänviikkoinen Nato-tutkimus osoittaa, että kansa on valmis luottamaan valtiojohdon asiantuntemukseen.

– Kansalla ei ole sellaisia ehdottomia lukkoja tässä asiassa, vaan ihmiset suhtautuvat Natoon aika käytännön läheisesti, Katainen arvioi.

Verkkouutisten ja Nykypäivän TNS Gallupilla teettämän tutkimuksen mukaan 53 prosenttia suomalaisista olisi valmis tukemaan Nato-jäsenyyttä, mikäli valtiojohto päätyisi jäsenyyden kannalle.

Perinteisissä Nato-gallupeissa vain viidennes suomalaisista on kannattanut jäsenyyttä.

Pääministerin mielestä kansan vastustus on ”huono peruste” torjua Nato-jäsenyys.

– Ei voida olettaa, että näin suuressa asiassa ihmiset voisivat vetää johtopäätöksiä, kun monella ei ole edes mahdollisuutta perehtyä asioihin niin yksityiskohtaisesti kuin poliitikoilla, Katainen huomauttaa.

Avointa Nato-keskustelua

Pääministerin mielestä vetovastuu Nato-asian puntaroinnissa on poliitikoilla.

– Kysymys on lähinnä poliitikkojen omasta tahdosta, koetaanko liittoutuminen millään tavalla järkeväksi. Jos koetaan, niin sitten sitä pitää selvittää ja sen kannalla pitää olla. Käytännössä valtaosalla puolueista ei ole tähän halua, Katainen toteaa.

Pääministeri kannattaa kuitenkin avointa Nato-keskustelua.

– Minusta on hyvä käydä tätä Nato-keskustelua ihan avoimesti jo nyt ja toivon mukaan kaikki siihen osallistuvat, vaikka itse asiaa vastustaisivatkin. Keskustelu ei ole ollut analyyttistä, kun aina sanotaan, että tämä ei ole ajankohtaista, mutta koskaan ei sanota, mikä olisi se ajankohta, Katainen näkee asian.

Uusimmat

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)