Verkkouutiset

Verotoimisto Helsingissä. LEHTIKUVA/VESA MOILANEN

Pääekonomisti TS:lle: Verotus näyttäisi yksinkertaistuvan

Aluehallintouudistus muuttaa myös verotusta, kun merkittävä osa kuntien ja kuntainliittojen tehtävistä siirtyy maakunnille.

Tehtävien vähenemisen myötä valtio leikkaa osan kuntien verotuotosta itselleen. Tilanteen tekee haastavaksi se, että kunnallisvero on tasavero, kun taas valtionvero on progressiivinen eli veroprosentti nousee verotettavan tulon nousun mukana, kirjoittaa Turun Sanomat.

– Kyllä se onnistuu. Nokkapellin alle on laitettu uusi moottori, mutta tulokset ovat samat, Veronmaksajain keskusliiton pääekonomisti Mikael Kirkko-Jaakkola sanoo Turun Sanomille.

Muutokset on onnistuttu toteuttamaan veroneutraalisti eli niillä ei ole juuri vaikutusta verovelvollisten verotuksen tasoon. Lopullisesti asia varmistuu, kun verotus pannaan käytännössä toimeen. Kirkko-Jaakkola ei kuitenkaan usko, että isoja yllätyksiä olisi silloinkaan luvassa.

Kirkko-Jaakkolan mukaan muutos selkeyttää ja yksinkertaistaa verotusta.

– Verotus näyttäisi yksinkertaistuvan, kun esimerkiksi joitakin vähennyksiä on yhdistetty, hän sanoo.

Mahdollinen maakuntavero olisi jo paljon suurempi muutos.

– Se toisi kokonaan uuden pelimerkin verotukseen, Kirkko-Jaakkola sanoo.

Kirkko-Jaakkolan mukaan kuntien vinkkelistä kiinteistöveron suhteellinen merkitys kuitenkin kasvaa selkeästi, mikä voi myös lisätä keskustelua ja vaatimuksia kiinteistöverotuksen tasosta.

Uusimmat
MAINOS