Verkkouutiset

Outi Mäkelä: Onko keskusta sitoutunut hallituksen ohjelmaan vai maakuntaäänestäjien kosiskeluun?

Kansanedustaja Outi Mäkelä (kok.) ihmettelee keskustan kansanedustaja Mauri Pekkarisen puheita kaupungistumisen estämisestä.

Mauri Pekkarinen vaatii lauantaisessa puheessaan hallitukselta syksyn budjettiriiheen toimia, joilla estettäisiin väestön keskittymistä erityisesti Uudellemaalle ja Helsinkiin.

Outi Mäkelä toteaa, että Pekkarisen puheet ovat maanantaisten korjaustenkin jälkeen täysin ristiriidassa hallitusohjelman kanssa. Pekkarinen on korjauksessaan vaatinut hallitusta vaimentamaan markkinavoimien aiheuttamaa keskittymistä. Mäkelä ihmetteleekö, että tämäkö ei ole muka kaupungistumisen vastustamista.

Mäkelä muistuttaa, että hallitus on sitoutunut tekemään pääkaupunkiseudun kuntien kanssa sopimuksen siitä, miten edistetään metropolialueen kansainvälistä kilpailukykyä, elinkeinopolitiikkaa, aluekehitystä sekä yhteistyötä maankäytön, asumisen ja liikenteen suunnittelussa ja segregaation ehkäisyssä.

– Hallitus on sitoutunut hallitusohjelman mukaan tukemaan kaupunkiseutujen ja kasvukäytävien sekä eri alueiden omiin vahvuuksiin perustuvan kilpailukyvyn parantamista. Hallitus päätti keväällä kirjauksen pohjalta käynnistää kestävän kaupunkikehitysohjelman, hän toteaa.

– Herää kysymys, että onko keskusta sitoutunut hallitusohjelmaan vai maakuntaäänestäjien kosiskeluun. Tuoreet puolueiden kannatusmittausten tulokset ovat ilmeisesti saaneet hien Pekkarisen otsalle. Keskustalaiset luovat puheillaan mielikuvaa, että ikään kuin maakuntien ongelmat olisivat suurten kaupunkien vika. Kaupunkiseutujen ja koko maan kehittäminen eivät ole toisiaan poissulkevia asioita, Mäkelä toteaa.

Hänen mukaansa keskustan on tunnustettava tosiasiat, sillä kaupungistuminen on globaali megatrendi.

– Olemme kuulleet vuoden mittaan keskustalaisten suusta huolestuttavia puheenvuoroja, jotka perustuvat enemmän uskomuksille kuin faktoille. Muun muassa pääministeri Juha Sipilä tokaisi kuntavaalien aikana uskovansa kaupungistumisen virran kääntymiseen. Keskustan on aika lopettaa vaalihöpinät ja sitoutua hallitusohjelmaan, Mäkelä summaa.

Uusimmat
MAINOS