Verkkouutiset

”Osittaista varhennettua vanhuuseläkettä kannattaa hakea, jos ajatteli kuolla nuorena”

Osittainen varhennettu vanhuuseläke pienentää myöhempää eläkeajalle varattua eläkettä.

Osittainen vanhuuseläke on herättänyt keskustelua sosiaalisessa mediassa. Yle uutisoi tänään, että uusi eläkemalli sallii tuplatulot eli varhennetun eläkkeen täyden palkan päälle.

SAK:n pääekonomisti Ilkka Kaukoranta kertoo Twitterissä kouluttavansa, että osittaista varhennettua vanhuuseläkettä kannattaa hakea, jos ajatteli kuolla nuorena.

EK:n johtava asiantuntija Vesa Rantahalvari kertoo, että hän haluaa minimoida eläköitymisen aiheuttaman tulojen pienentymisen eikä aio hakea osittaista varhennettua eläkettä.

Rantahalvarin mielestä Helena Aatinen esittää hyvän kysymyksen.

– Miksi söisin tulevaa eläkettäni pysyvästi jo etukäteen? Ja maksaisin tuplatuloista korkeampaa veroa, Aatinen ihmettelee Twitterissä.

Eläketurvakeskuksen johtaja Mikko Kautto kommentoi Twitterissä Ylen uutista ja toteaa, ettei uusi eläkemalli sentään tuplatuloja salli.

Kautto kirjoittaa blogissaan, että ihmisen oman valinnanvapauden myötä myös vastuu kasvaa. Osittainen vanhuuseläke lasketaan oman ansaitun vanhuuseläkkeen perusteella, ei tämänhetkisen työansion perusteella, kuten osa-aikaeläke.

– Jos ajattelee työeläkeoikeuttaan plakkarissa olevana eläkepääomana, sitä saa nyt käyttöönsä joustavammin. Vanhuuseläkeoikeuttaan saa nyt alkaa käyttää ennen vanhuuseläkeikäänsä, mutta omalla kustannuksellaan siten, että vanhuuseläkeaikaa varten varattu eläke pienentyy, Kautto selvittää.

Osittainen vanhuuseläke tarjoaa Kauton mukaan vaihtoehdon työuraeläkkeelle, työkyvyttömyyseläkkeelle ja työttömyysturvalle, jos ei eri syistä johtuen ole mahdollista jatkaa työelämässä vanhuuseläkeikään asti. Sitä voivat hakea kaikki 61 vuotta täyttäneet, jotka eivät vielä ole eläkkeensaajia.

Osittainen vanhuuseläke korvasi työeläkeuudistuksessa osa-aikaeläkkeen. Osa-aikaeläkkeen riesana oli kannustimiin ja hallinnointiin liittyviä ongelmia. Sitä saavan piti tarkkailla tulorajoja.

Työeläkeyhtiöt Ilmarinen ja Elo ovat tiedottaneet, että osittaista varhennettua vanhuuseläkettä on haettu innokkaasti.

Uusimmat
MAINOS