Verkkouutiset

Osittainen varhennettu vanhuuseläke suosittu erityisesti yrittäjien keskuudessa

Työeläkeyhtiö Elon mukaan ensivaikutelma on, että osittainen varhennettu vanhuuseläke otetaan työskentelyn rinnalle.

Työeläkeyhtiö Elo tiedottaa, että vuodenvaihteessa voimaan tulleen eläkeuudistuksen uusi eläkelaji, osittainen varhennettu vanhuuseläke, on kiinnostanut erityisesti yrittäjiä. Ensimmäiset osittaiset varhennetut vanhuuseläkkeet myönnetään helmikuun alusta alkaen. Eläkettä on ollut mahdollista hakea muutaman kuukauden ajan.

– Ensimmäisen parin viikon perusteella vaikuttaa, että osittaisesta varhennetusta vanhuuseläkkeestä on tulossa yrittäjien suosima eläkelaji. Noin 40 prosenttia Eloon tulleista osittaisen vanhuuseläkkeen hakemuksista on yrittäjiltä. Kaikista vakuutetuistamme yrittäjiä on noin 18 prosenttia, kertoo työeläkeyhtiö Elon eläkejohtaja Jouni Seppänen.

– Ensituntumalla vaikuttaa, että uusi eläkelaji kiinnostaa. Osittaisen varhennetun vanhuuseläkkeen hakemuksia on tullut tammikuun puoleen väliin mennessä vajaat 300 kappaletta. Vertailuna voi käyttää poistunutta osa-aikaeläkettä, jota haki koko viime vuonna noin 600 Elon asiakasta, hän lisää.

Osittaisen varhennetun vanhuuseläkkeen saamisen edellytyksenä on, että ikää on 61 vuotta ja että henkilö ei saa eläkkeen alkaessa muuta omaan työskentelyyn perustuvaa työeläkelakien mukaista etuutta.

– Miehet ovat olleet selkeästi aktiivisempia osittain varhennetun vanhuuseläkkeen hyödyntäjiä. Eniten, noin 70 prosenttia, hakijoista on 61-vuotiaita tai alkuvuonna 61 vuotta täyttäviä. Noin 7 prosenttia hakijoista oli sellaisia, jotka olisivat voineet hakea jo vanhuuseläkkeen maksuun, mutta sen sijaan ovat valinneet osittaisen varhennetun vanhuuseläkkeen, Seppänen summaa.

Osittaisella varhennetulla vanhuuseläkkeellä voi ottaa maksuun jo kertyneestä eläkkeestä 25 tai 50 prosenttia. Nyt hakeneista ylivoimaisesti suurin osa otti maksuun 50 prosenttia kertyneestä eläkkeestä, vain muutama kymmenen henkilöä otti maksuun 25 prosenttia kertyneestä eläkkeestä.

25 prosentin eläkkeen voit muuttaa 50 prosentin eläkkeeksi kerran. Muutosta ei voi tehdä toisinpäin.

Osittainen varhennettu vanhuuseläke ei eläkelajina vaadi työskentelyn vähentämistä tai päättymistä. Yrittäjällä on oltava YEL-vakuutus voimassa, jos yritystoiminta jatkuu. Jos työskentelee eläkkeen rinnalla, siitä karttuu lisää eläkettä, jonka saa maksuun siirtyessään vanhuuseläkkeelle.

– Ensivaikutelma on, että osittainen varhennettu vanhuuseläke otetaan työskentelyn rinnalle. Esimerkiksi yrittäjien kohdalla ei näy selkeää piikkiä siinä, että yrittäjätoiminta päättyisi kokonaan tai työskentelyä kevennettäisiin, mikä näkyisi YEL-työtulon pienenemisenä, kertoo Seppänen.

Uusimmat
MAINOS