Verkkouutiset

Osittainen vanhuuseläke houkuttelee ottajia

Ilmarisen mukaan vuoden alusta voimaan tullut osittainen varhennettu vanhuuseläke on herättänyt suurta kiinnostusta.

Ilmarisessa on vastaanotettu uusia osittaisen vanhuuseläkkeen hakemuksia ennen tammikuun loppua jo 400 kappaletta.

– Vuonna 2016 osa-aikaeläkehakemuksia tuli koko vuonna 873 kappaletta. Eli siihen nähden osittaista vanhuuseläkettä on haettu jo tosi paljon, Ilmarisen osastopäällikkö Nina Bruun kertoo.

Osittaisen vanhuuseläkkeen hakemuksia tulee keskimäärin 11 päivässä.

– Päätöksiä on annettu vasta vajaa 100, koska odotamme vuoden 2016 ansioiden rekisteröitymistä, Bruun kertoo.

Osittaisen vanhuuseläkkeen voi aloittaa aikaisintaan 1.2.2017 alkaen.

Työntekoa voi vähentää, lopettaa kokonaan tai jatkaa ennallaan

Vuoden vaihteessa voimaan tulleen eläkeuudistuksen myötä entinen osa-aikaeläke poistui ja tilalle tuli osittainen vanhuuseläke. Osittaisella vanhuuseläkkeellä voi itse päättää, kuinka paljon töitä tekee tai työnteon voi lopettaa kokonaan.

Osittaisen vanhuuseläkkeen määrä on joko 25 tai 50 prosenttia karttuneesta eläkkeestä.

– Lähes kaikki Ilmarisesta tähän mennessä osittaista vanhuuseläkettä hakeneista hakivat 50 prosenttia karttuneesta eläkkeestä. Sitä miten hakijat jatkavat työssään ei ole vielä päästy analysoimaan, Bruun kertoo.

Ensimmäisistä hakijoista tiedetään kuitenkin, että 60 prosenttia oli jatkuvassa työsuhteessa ja 25 prosenttia oli yrittäjiä. Työttömiä oli 15 prosenttia hakijoista.

Osa lykkää vanhuuseläkkeelle siirtymistä

Osittaista vanhuuseläkettä voi hakea 61-vuotiaasta alkaen. Lähes puolet osittaista vanhuuseläkettä hakeneista on 62-vuotiaita, mutta 27 prosenttia oli tänä vuonna 63 vuotta täyttäviä, ja sitä vanhempiakin hakijoita on yli 10 prosenttia.

Osittainen vanhuuseläke vähentää lopullista eläkettä riippuen siitä, minkä ikäisenä osittaiselle eläkkeelle jää. Varhennusvähennyksen pysyvä vaikutus lopulliseen vanhuuseläkkeeseen on kuitenkin pieni ja tekee siksi eläkkeestä houkuttavan.

– Esimerkiksi 61-vuotiaana otettu varhennettu eläke vähentää lopullista vanhuuseläkettä vain 9,6 prosenttia puolikkaan eläkkeen osalta. Kannattaa muistaa, että jos osittaisen vanhuuseläkkeen ottaa vasta 63-vuotiaana, saa työskentelyyn ja nostamatta jääneeseen eläkkeeseen lykkäyskorotuksen, joka on 0,4 prosenttia kuukaudessa, Bruun sanoo.

Uusimmat
MAINOS