Verkkouutiset

Kela muistuttaa uusia opiskelijoita hoitamaan etuushakemukset hyvissä ajoin, LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Opiskelupaikka on jo monella tiedossa – nämä asiat voit hoitaa ennakkoon

Kela muistuttaa uuden opiskelupaikan saaneita mahdollisista tuista ja maksuista.

Kela muistuttaa opiskelupaikan saaneita hakemaan tukia ja huolehtimaan tulevista maksuista hyvissä ajoin verkossa toimivasta OmaKelasta.

Uuden opiskelupaikan vastaanottamisen jälkeen opiskelijalla on oikeus hakea opintotukea, vaikka tarkempaa tietoa asumisesta ei vielä olisi. Jos asuinpaikka on jo tiedossa ja vuokrasopimus sekä syksyn tulot on tiedossa, on mahdollista hakea myös yleistä asumistukea. Yleinen asumistuki myönnetään yhteisesti koko ruokakunnalle. Ruokakuntaan kuuluvat yleensä samassa asunnossa pysyvästi asuvat henkilöt. Ulkomailla tai Ahvenanmaalla voi saada opintotuen asumislisää. Lisäksi asumislisää maksetaan Suomessa kansanopiston tai urheiluopiston maksullisessa koulutuksessa opiskeleville, jotka asuvat oppilaitoksen asuntolassa. Asumislisää haetaan yhdessä opintotuen kanssa.

Toisen asteen opiskelijat voivat olla oikeutettuja myös koulumatkatukeen, mikäli yhdensuuntainen koulumatka on riittävän pitkä. Täyden koulumatkatuen voi saada, jos yhdensuuntainen matka on yli 10 kilometriä ja matkustuspäiviä kuukaudessa on vähintään 15. Jos matkustuspäiviä on 10-15, maksetaan matkatuesta puolet. Maksuttomaan koulutukseen oikeutetut opiskelijat saavat koulumatkatukea erilaisilla ehdoilla kuin muut opiskelijat. Koulumatkatukea myönnetään ensisijaisesti julkisella liikenteellä matkustamiseen tai koulukuljetukseen. Jos et voi käyttää julkista liikennettä tai koulukuljetusta, voit saada tukea itse järjestettyyn kulkutapaan, esimerkiksi omalla autolla kulkemiseen.

Korkeakouluopiskelijoita muistutetaan lukukausittaisesta terveydenhoitomaksusta, joka tulee maksaa Kelalle oma-aloitteisesti. Syyslukukauden eräpäivä on syyskuun viimeinen. Kevätlukukauden 2024 terveydenhoitomaksua ei voi vielä maksaa, sillä seuraavan vuoden terveydenhoitomaksun määrä ei ole vielä tiedossa. Läsnä olevaksi ilmoittautuneet korkeakouluopiskelijat voivat käyttää YTHS:n palveluita.

 

 

Uusimmat
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)