Verkkouutiset

OP-Pohjola pudotti ennustettaan Suomen taloudesta

OP-Pohjolan ekonomistit arvioivat Suomen bruttokansantuotteen kasvavan ensi vuonna vain 0,6 prosenttia, kun aiemmassa maaliskuussa laaditussa ennusteessa kasvuksi odotettiin 2 prosenttia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Ennusteen lasku on seurausta ennen kaikkea vientimarkkinoiden näkymien heikentymisestä. Maaliskuun suhdanne-ennusteeseen verrattuna vientimarkkinoiden heikentyneet näkymät vievät Suomen tämän ja ensi vuoden talouskasvusta yhteensä runsaat 2 prosenttiyksikköä, toteaa OP-Pohjolan pääekonomisti Reijo Heiskanen pnkin tiedotteessa.

Vähäisen talouskasvun heijastusvaikutukset jäävät ennusteen mukaan kuitenkin maltillisiksi. Työttömyys nousee edelleen, mutta olosuhteisiin nähden verrattain vähän. Inflaatio hidastuu yhä hieman, minkä seurauksena reaalipalkat hieman nousevat ja mahdollistavat pienen kulutuksen kasvun. Asuntomarkkinoiden tilanne säilyy vakaana. Heikon vientikehityksen vuoksi vaihtotaseen vaje ei kuitenkaan juuri pienene.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Heiskasen mukaan julkisen talouden vaje ei pienene alkuperäisten kaavailujen mukaisesti. Valtiovarainministeriön kesäkuussa arvioimaa kehitystä hitaampi talouskasvu lisää vajetta 1-2 miljardilla eurolla ensi vuonna. Suomen julkinen talous ei kuitenkaan riko EU-kriteereitä ensi vuonna heikentyneestä tilanteesta huolimatta. Lisäksi tilannetta on Heiskasen mukaan pakotteiden vuoksi pidettävä poikkeuksellisena, joten kriteerejä ei voida tulkita tavanomaiseen tapaan.

Heiskasen mielestä nykytilanteessa ei kuitenkaan kannata ensi vuodelle lähteä tekemään lisäsäästöjä, eikä varsinkaan veron korotuksia.

– Mahdolliset elvytystoimet eivät saa johtaa kestävyysvajeen kasvuun. Ensi vuonna suureneva vaje on kompensoitava rakenteellisina toimina sekä myöhempiin vuosiin suuntautuvina menosäästöinä. Tämä on tärkeää myös siksi, että vaihtotaseen vaje alkaa vaikuttaa enenevässä määrin rakenteelliselta ongelmalta.

Heiskanen huomauttaa lisäksi, että talousnäkymien riskit ovat poikkeukselliset. Geopoliittinen tilanne voi myös kohentua nopeasti, jolloin riskit eivät realisoidu odotetusti. Vastaavasti riskejä saatetaan aliarvioida. Euroalueen talous on edelleen hauraassa tilassa, jonka tasapaino voi järkkyä, jos talouskehitys heikkenee uudestaan.

Suomessa pitkään jatkunut taloudellinen pysähtyneisyys lisää Heiskasen mukaan riskiä heikon jakson pitkittymisestä ja pitkän ajan kasvunäkymien heikkenemisestä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)