Verkkouutiset

Onko koronavirus peräisin Kiinan armeijalta?

Väitteet viruksen keinotekoisesta alkuperästä on tyrmätty kevään mittaan tehdyissä genomitutkimuksissa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Virustauteihin keskittyvän instituutin sijainti Wuhanissa on herättänyt epäilyjä uuden koronaviruksen alkuperästä.

Radio Free Asia on nostanut esiin paikallismedian raportin vuodelta 2015, jossa esitellään kaupungissa toimivaa Wuhan Institute of Virology -tutkimuslaitosta. Kyseessä on Manner-Kiinan toinen bioturvallisuustason 4 (BSL-4) mukainen virustutkimuskeskus.

The Washington Times -lehden haastatteleman entisen tiedustelu-upseerin mukaan tutkimuslaitos on yhteydessä Kiinan salaiseen bioaseohjelmaan.

– Osa instituutin laboratorioista on ollut todennäköisesti mukana Kiinan biologisten aseiden tutkimus- ja kehitystyössä. Vähintäänkin osittain, sillä kyse ei ole [asevoimien] pääasiallisesta bioaselaitoksesta, Israelin asevoimissa palvellut Dany Shoham toteaa.

Hän huomauttaa, että biologisten aseiden kehitysohjelmissa on yleensä mukana sekä siviili- että sotilaspuolen tutkijoita. Kaikki työhön liittyvät tiedot ovat salaisia.

Kiina on kieltänyt valmistaneensa biologisia aseita hyökkäyksellisiin tarkoituksiin. Väite kyseenalaistettiin Yhdysvaltain ulkoministeriön viimevuotisessa raportissa.

Kevään mittaan tehtyjen genomitutkimusten perusteella virus on kehittynyt luonnollisesti aiemmista kannoista. Uuden koronaviruksen arvellaan tunkeutuvan tehokkaasti ACE2-reseptorien kautta useisiin kudostyyppeihin, mikä voi selittää muita koronaviruksia yleisemmät vakavat keuhko-oireet.

– Saatavilla olevaa genomisekvenssitietoja vertailemalla voimme sanoa varmasti, että SARS-CoV-2 on peräisin luonnollisista prosesseista, Scripps-tutkimuskeskuksen tutkija Kristian Andersen toteaa Nature-julkaisussa.

Muokattu 23.3.2020: Lisätty viittaus viruksen alkuperästä myöhemmin tehtyihin tutkimuksiin.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)