Verkkouutiset

Onko Suomi oikeasti maailman onnellisin maa? – Tutkija kertoo totuuden

Suomi nousee kärkeen Maailman talousfoorumin onnellisuusvertailussa, mutta jää jälkeen useissa muissa tilastoissa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Maailman talousfoorumin WEF:n listauksen mukaan Suomi on maailman onnellisin maa. Listauksessa kysyttiin vastaajilta, minkä arvosanan he antaisivat elämälleen asteikolla yhdestä kymmeneen.

– Suhtauduimme Suomessa tuloksiin samalla tavalla kuin muihinkin kansainvälisiin vertailuihin, joissa Suomi nousee kärkeen: kyseenalaistamalla tutkimusmetodin ja johtopäätökset sekä huomauttamalla suomalaisen yhteiskunnan puutteista, filosofi ja Aalto-yliopiston tutkija Frank Martela kirjoittaa Scientific American -lehdessä.

Martelan mukaan onnellisuutta voidaan mitata neljällä eri tavalla. Mittaustavasta riippuu, mitkä maat nousevat listan kärkeen.

– Eri ihmiset kokevat onnellisuutta eri tavoin.

WEF:n käyttämällä mittarilla Pohjoismaat nousevat usein kärkeen. Jos ihmisiltä kuitenkin kysytään, kuinka paljon positiivisia tunteita he kokevat, Latinalaisen Amerikan maat nousevat kärkipaikoille ja Suomi jää kauaksi taakse. Myös masennustilastoissa Suomi on pitkällä kärkimaiden takana.

– Samassa maassa voi siis paradoksaalisesti olla korkea tyytyväisyyden taso elämään ja suuri määrä masennusta.

Jos mittariksi sen sijaan otetaan se, kuinka merkityksellisenä ihmiset kokevat elämänsä, Afrikan maat kuten Togo ja Senegal pärjäävät parhaiten. Suomi jää tässäkin tilastossa kauas kärjen taakse.

– Uskonnollisuus voi näytellä tässä roolia: Rikkaammat maat ovat keskimäärin vähemmän uskonnollisia, minkä johdosta ihmiset köyhemmissä maissa voivat kokea enemmän merkityksellisyyttä.

Martelan mukaan suomalaisten vaatimattomuus voi kuitenkin lisätä onnellisuutta.

– Itsensä vertailulla muihin näyttää olevan merkittävä rooli siinä, kuinka tyytyväisiä ihmiset ovat elämäänsä. Jos kaikilla muille menee paremmin, on vaikea olla tyytyväinen elinoloihinsa – olivat ne objektiivisesti tarkasteltuna kuinka hyviä tahansa.

– Pitämällä oman onnellisuutensa omana tietonaan – liiottelemisesta puhumattakaan – suomalaiset voivat auttaa toisaan tekemään realistisempia vertailuita, mikä lisää kaikkien onnellisuutta.

Jos onnellisuus on siis positiivisia tunteita ja niiden näyttämistä, Suomi ei ole maailman onnellisin maa.

– Mutta jos onnellisuus on hiljaista tyytyväisyyttä omiin elinoloin, Suomi ja muut Pohjoismaat voivat hyvin olla paras paikka elää, Martela arvioi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)