Verkkouutiset

Onko suomalaiseksi syntyminen tulevaisuudessa vankilatuomio?

SDP:n kaavailemaa maastamuuttoveroa pidetään yritysten kasvun esteenä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Ennen sanottiin, että on lottovoitto syntyä suomalaiseksi. Onko se tulevaisuudessa myös vankilatuomio, kysyvät Helsingin Sanomissa julkaistussa mielipidekirjoituksessa yrittäjä Kim Väisänen, EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies ja kansanedustaja Elina Lepomäki (kok.).

Kirjoittajat viittaavaat SDP:n esittämään maastamuuttoveroon, jonka tavoitteena on verottaa maastamuuttajan omaisuutta ennen hänen muuttoaan ­uuteen kotimaahansa. Väisäsen, Häkämiehen ja Lepomäen mukaan todennäköisin seuraus verosta olisi se, että ”veron valmistelun aikana suuri joukko ­ihmisiä ja yrityksiä muuttaisi pois Suomesta.”

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

– Jo nyt Suomesta muuttaa enemmän korkeakoulutettuja kuin mitä tänne tulee. Toden­näköisesti nuoret yhä kiihtyvässä määrin suuntaavat ulkomaille opintojensa päätteeksi. On helppo muuttaa, kun ei ole vielä kertynyttä pääomaa rajalla verotettavaksi. Nuoren koulutetun henkilön mukana menevät myös hänen tulevaisuuden verotuottonsa ja inhimillinen pääomansa, jotka eivät monissa tapauksissa palaa koskaan takaisin.

Kirjoittajien mukaan maastamuttoveron toimeenpaneminen on haasteellista, koska EU:n perusperiaatteisiin kuuluu varmistaa ihmisten, omaisuuden, palvelujen ja rahan vapaa liikkuvuus unionin alueella.

– Euroopan unionin tuomioistuin on ottanut päätöksissään hyvin kielteisen kannan niissä tapauksissa, joissa EU-maa on yrittänyt säätää vapaata liikkuvuutta rajoittavaa exit-veroa.

Kirjoittajat muistuttavat, että Ruotsin sosiaalidemokraattien vetämä hallitus valmisteli taannoin maastamuuttoveroa. Niin sanotun exit-veron valmistelusta kuitenkin luovuttiin keväällä 2018.

– Maastamuutto­vero ­koettiin selväksi kasvun esteeksi. Lisäksi sen tuottopotentiaali katsottiin aiheutuvaan riskiin verrattuna alhaiseksi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)