Etikettiasiantuntija huomauttaa puhelinkeskusteluita koskevien normien muuttuvan nopeasti uuden teknologian myötä.
Kirjoittamattomat säännöt voivat olla rajusti erilaisia sukupolvien välillä, mikä johtaa usein väärinkäsityksiin ja turhautumiseen.
Asiantuntija Lizzie Post sanoo Washington Post -lehdelle, että vastaajaan jätetyt viestit ovat kuin muinaisjäänne ajalta ennen tekstiviestejä. Jos henkilöä ei saa kiinni puhelimella, voi kiireellisen tai tarkkuutta vaativan asian ilmaista yhtä hyvin tekstiviestillä tai sähköpostilla. Älypuhelimet voivat kääntää ääniviestit automaattisesti tekstimuotoon, tosin usein virheellisessä muodossa.
Poikkeuksena ovat etikettiasiantuntijan mukaan henkilöt, jotka mielellään kuulevat soittajan äänen varsinaisen viestin sisällöstä riippumatta. Tai jos lähettäjä haluaa jakaa hetken esimerkiksi konsertista ja vastaavasta tapahtumasta.
On lisäksi kohteliasta lähettää tekstiviesti henkilölle ennen soittoa. Vastaanottajalta voi kysyä, onko hänellä aikaa keskustella juuri nyt, tai jos hän haluaa soittaa myöhemmin takaisin.
Viestien muotoiluun on syytä kiinnittää huomiota, sillä ”soita minulle”-viesti voi luoda mielikuvan kiireestä tai jopa hätätilanteesta. Ennakkovaroitus kuuluu etikettiin erityisesti videopuheluiden osalta.
Puheluun ei myöskään tarvitse vastata, Lizzie Post muistuttaa. Puhelimen voi hiljentää hankalassa paikassa ja soittajalle voi vastata myöhemmin.
– Jos joku keskeyttää sinut, ja olet tämän vuoksi ärtynyt, niin kenen syytä se on? Sinä itse vastasit silloin kun ei olisi pitänyt, Lizzie Post toteaa.