Verkkouutiset

Testaus- ja rokotuspiste Perussa 11. tammikuuta. / LEHTIKUVA / AFP Ernesto Benavides

On raskaita syitä, joiden vuoksi omikronia ei pidä sairastaa

Monet ajattelemattomat ovat yrittäneet ”tehostaa” suojaansa tahallisella tartunnalla.

Useat lääkärit arvostelevat viime aikoina esitettyjä väitteitä, joiden mukaan koronaviruksen omikronmuunnoksen sairastaminen olisi väistämätöntä tai jopa suositeltavaa tulevan immuniteetin kerryttämiseksi.

Northwestern-yliopiston infektiotautien professori Robert Murphy hämmästelee muoti-ilmiöksi kuvailemaansa toimintaa, jossa ihmiset yrittävät altistua virukselle tahallaan.

– Näitä väitteitä tulee kaikenlaisilta ihmisiltä, sekä rokotetuilta että rokotevastaisilta. Olisi hullua yrittää hankkia tartunta tahallaan. Kuin leikkisi dynamiitilla, Murphy sanoo CNN:lle.

Yhdysvaltain tautikeskus CDC:n tekemän, yli miljoona ihmistä kattavan selvityksen perusteella vakavan tautikuvan riski on korkeampi yli 65-vuotiailla rokotetuilla sekä henkilöillä, joiden immuunijärjestelmä on heikentynyt tai jotka kärsivät perussairauksista, kuten diabeteksesta, munuaisten vajaatoiminnasta, sydän- ja verisuonisairauksista, neurologisista vauvoista tai maksasairaudesta.

Robert Murphy kertoo hoitavansa parhaillaan heikossa kunnossa olevaa yli 65-vuotiasta potilasta, jolla ei ollut aiempia perussairauksia ja joka oli saanut täyden rokotesarjan.

– Ihmiset puhuvat omikronista kuin se olisi vain paha nuha. Se ei ole sitä, vaan kyseessä on hengenvaarallinen sairaus, professori toteaa.

Elinvaurioita ja neurologisia seurauksia

Pennsylvanian yliopiston professori ja lastenlääkäri Paul Offit muistuttaa, että pitkäaikaisiin oireisiin liittyy vielä paljon epävarmuutta. Haju- ja makuaisti voi kadota puoleksi vuodeksi myös lievissä tautitapauksissa.

Vakavasti sairastuneilla on todettu elinvaurioita muun muassa keuhkoissa, sydämessä ja munuaisissa sekä erilaisia neurologisia ja psyykkisiä jälkiseurauksia.

Suurin osa lapsista on rokottamatta, joten he ovat alttiita koronatartunnoille. Yhdysvalloissa lähes 600 000 lasta on saanut taudin vuodenvaihteen jälkeen. Alle 18-vuotiaiden määrä sairaaloissa on nyt korkeammalla tasolla kuin kertaakaan pandemian aikana.

Robert Murphy toteaa tahallaan tartuntaa hakevien lisäävän mahdollisesti terveydenhuollon kuormitusta, joka on muutenkin venytetty äärimmilleen. Muuta hoitotoimintaa ja kiireettömiä leikkauksia on jouduttu lykkäämään.

Monet muistavat vielä ”vesirokkojuhlat”, joita järjestettiin lasten sairastuttamiseksi. Logiikkana oli, että tauti on yleensä vakavampi aikuisena. Offitin mukaan käytännössä ei ollut mitään järkeä. Hän kertoo töissä tapaamastaan henkilöstä, jonka sisko oli vienyt lapsensa vastaaviin ”juhliin”. Lapsi oli kuollut vesirokkoinfektioon.

– Luonnon kanssa ei kannata pelleillä. Se on yrittänyt tappaa meitä siitä lähtien, kun ryömimme merestä maalle, professori sanoo.

Uusimmat
MAINOS