Verkkouutiset

Kotitestien loppumisesta kertova lappu apteekissa Kaliforniassa. / LEHTIKUVA / AFP Frederic J. Brown

Omikronin huippua vasta odotetaan – ”äärimmäisiä vaikeuksia”

Monissa Yhdysvaltain osavaltioissa epidemia jatkaa kiihtymistään.

Yhdysvaltain terveysviranomaiset uskovat koronaviruksen omikronaallon tartuntahuipun olevan vasta edessä.

Maassa on vahvistettu viime päivinä keskimäärin yli 800 000 uutta infektiota eli 98 prosenttia enemmän kuin kaksi viikoa sitten. Päivittäisiä kuolemantapauksia on vajaat 2 000 kappaletta.

Terveysjohtaja Vivek Murthy arvioi CNN:llä tilanteen jatkuvan erittäin vaikeana monissa osavaltioissa, sillä sairaalahoidon tarve ja kuolemantapausten määrä voi edelleen kasvaa. Epidemia vaikuttaa tasaantuneen tai kääntyneen laskuun ensimmäisenä maan koillisoissa ja erityisesti New Yorkin kaupungissa ja New Jerseyssä.

– Haasteena on, ettei koko maa kulje samaan tahtiin. Kansallisella tasolla epidemiahuippua on turha odottaa vielä lähipäiville, Murthy sanoi.

Sairaalahoidossa on tällä hetkellä noin 150 000 koronapotilasta eri puolilla Yhdysvaltoja. Luvusta ehkä noin kolmasosa on henkilöitä, jotka tulivat sairaalahoitoon muusta syystä, mutta joilta vahvistettiin koronainfektio.

Kansas Cityn pormestari Quentin Lucas sanoo sairaaloiden ruuhkautuneen pahoin omikronmuunnoksen vuoksi. Myös henkilökunnan poissaolot ovat olleet kasvussa.

– Terveydenhuoltojärjestelmässä on ollut äärimmäisiä vaikeuksia. Jo pelkästään siinä, että saamme työntekijöitä ensihoitoon, palolaitokselle ja turvallisuustehtäviin. Tämä on merkittävä haaste, Lucas sanoi CBS-kanavalle.

Liittovaltio on luvannut toimittaa miljardi ilmaista pikatestiä koteihin. Saatavuusongelmien vuoksi toimituksissa voi kestää viikkoja.

Uusimmat
MAINOS