Verkkouutiset

Ihmisiä New Yorkissa. / LEHTIKUVA / AFP Angela Weiss

Omikronin huippu ehkä jo taittumassa monissa maissa

Epidemian uskotaan kuihtuvan aiempia virusmuunnoksia vauhdikkaammin.

Marraskuun jälkeen nopeasti kasvaneet koronaviruksen tartuntamäärät ovat tasaantuneet tai kääntyneet viime päivinä laskuun Yhdysvalloissa ja Britanniassa.

Muutos on näkynyt selvimmin New Yorkin ja Lontoon kaltaisissa kaupungeissa, joissa omikronmuunnos pääsi leviämään suhteellisen varhain. Käänteen odotetaan näkyvän pian myös sairaalahoidon kuormituksessa.

– Arvioimme uusien potilaiden märään tasaantuvan suunnilleen seuraavan viikon aikana. Vaikuttaa siltä, että käänne on käsillä. Olemme kaikki väsyneitä, mutta suhtaudun vuoteen 2022 paljon myönteisemmin ainakin Britannian osalta, Liverpoolissa työskentelevä infektiotautien lääkäri Tom Wingfield sanoo Wall Street Journal -lehdelle.

Aiempien koronavirusmuunnosten kohdalla aallot ovat kestäneet pidempään, eli tartunnat ovat nousseet noin kahden kuukauden ajan ennen putoamistaan. Harvardin yliopiston apulaisprofessori Joseph Allen arvelee ilmiön riippuvan viruksen biologisista ominaisuuksista ja ihmisten keskimääräisen sosiaalisen verkoston koosta.

Hän vertaa New York Timesin haastattelussa epidemiaa metsäpaloon, joka lopulta tyrehtyy puiden loputtua tai muista syistä. Omikronin nopean leviämisen vuoksi myös tartunnalle alttiiden ihmisten määrä vähenee vauhdilla.

Tällä hetkellä monissa maissa haasteena on jo deltamuunnoksen jäljiltä kohollaan oleva sairaalahoidon kuormitus. Sairaustapausten ja karanteenien kärjistämää henkilöstöpulaa on pyritty helpottamaan esimerkiksi Yhdysvalloissa kutsumalla sairaaloiden tueksi kansalliskaartin sotilaita ja asevoimien lääkintähenkilökuntaa.

Uusimmat
MAINOS