Verkkouutiset

Jono koronaviruksen pikatestaukseen Tanskan Aalborgissa. LEHTIKUVA / AFP Henning Bagger

Omikronin BA.2-muunnos valtaa alaa – tarttuu jopa alkuperäistä herkemmin

Alavariantti saattaa asiantuntijan mukaan syrjäyttää nykyisen omikron-kannan.

Koronaviruksen omikron-muunnoksen BA.2-alavariantti on vallannut nopeasti alaa monissa jo ennestään omikron-epidemian kourissa olevissa maissa.

Britannian Imperial College Londonin virologi Tom Peacock pitää mahdollisena, että alavariantti syrjäyttää vielä nykyisen BA.1-linjan. Hän kertaa Twitterissä tämänhetkisiä tutkimustietoja BA.2:sta.

Peacockin mukaan BA.2:ssa on useita eroja ensimmäiseen omikron-muunnokseen. Toinen alavariantti näyttäisi nykytiedon valossa tarttuvan BA1-linjaa herkemmin.

– BA.2 vaikuttaa olevan pääasiallinen omikron-linja osassa Intiaa ja Filippiineillä. Lisäksi on todisteita siitä, että sen osuus suhteessa BA.1-muunnokseen kasvaa Tanskassa, Britanniassa ja Saksassa, Tom Peacock kirjoittaa.

Hän viittaa Baselin yliopiston tutkija Cornelius Roemerin keräämiin tietoihin. Roemerin mukaan BA.2 on nousussa myös omikronin ensin havainneessa Etelä-Afrikassa. Siellä alavariantti edusti marraskuun lopussa noin kahta prosenttia kaikista omikron-tartunnoista. Tammikuun alussa osuuden arvioitiin olevan jo 20 prosentin luokkaa.

– Jatkuva kasvu useissa maissa todistaa siitä, että BA.2 saattaa olla jossain määrin herkemmin tarttuva kuin BA.1. Tämä on pääsyy siihen, miksi BA.2 on nyt otsikoissa, Tom Peacock sanoo.

– Ikävä kyllä data myös pitkälti loppuu tähän, hän jatkaa.

Peacockin mukaan vielä ei ole vahvoja tietoja esimerkiksi siitä, kuinka vakavaa tautia BA.2 aiheuttaa tai kuinka paljon herkemmin kuin BA.1 se leviää. Tutkija toteaa, että jonkinlaisia arvauksia voidaan silti esittää.

– Erittäin aikaiset havainnot Intiasta ja Tanskasta viittaavat siihen, ettei vakavuudessa ole dramaattista eroa BA.1:een verrattuna. Näiden tietojen pitäisi täsmentyä lähiviikkona (tavalla tai toisella), Peacock arvioi.

Hän uskoo, että rokotteiden tehossa alavarianttiin on tuskin eroa. BA.1-tartunnan Peacock arvioi antavan hyvän suojan myös BA.2:lta.

Peacockin mukaan alavarianttia tulisi seurata, vaikka hän arvioikin, että sillä tuskin on suurta vaikutusta omikron-aallon kulkuun.

– Monet maat ovat lähellä tai jopa yli BA.1-aaltojen huipusta. Olisin hyvin yllättynyt, jos BA.2 aiheuttaisi tässä vaiheessa toisen aallon.

Vaikka BA.2 tarttuisikin herkemmin, ei kyse ole tutkijan mukaan missään nimessä samanlaisesta muutoksesta kuin deltan ja omikronin välillä nähtiin.

– En silti ole yllättynyt, jos BA.2 korvaa hitaasti BA.1:n tulevina kuukausina.

Tom Peacock korostaa silti, että alavariantista on toistaiseksi vain vähän varmaa tietoa.

Uusimmat
MAINOS