Verkkouutiset

Oman auton käytön korvauksiin Kela-matkoilla halutaan korotus

Kokoomusedustajien mukaan yksityisauton käytön korvausperuste on pitkillä matkoilla edullisempi kuin joukkoliikenteen käyttö.

Kokoomuksen kansanedustajat ovat jättäneet kirjallisen kysymyksen oman auton käytön kilometrikorvauksen korottamisesta Kelan korvaamilla matkoilla. Paula Risikko, Mia Laiho, Jaana Pelkonen, Pauli Kiuru ja Sari Sarkomaa kysyvät, milloin hallitus aikoo korottaa oman auton käytön kilometrikorvauksia Kelan korvaamilla matkoilla ja milloin oma auto jätetään rinnastamatta lainsäädännössä erityisajoneuvoon.

Sairausvakuutuslain mukaan vakuutetun matkakustannukset korvataan sen mukaan, kuinka paljon matka olisi tullut maksamaan käyttäen halvinta käytettävissä olevaa matkustustapaa.

Vakuutetun matkakustannukset korvataan kuitenkin erityisajoneuvon käytöstä aiheutuneiden kustannusten perusteella, jos vakuutetun sairaus, vaikea vamma tai liikenneolosuhteet edellyttävät erityisajoneuvon käyttöä. Erityisajoneuvolla tarkoitetaan esimerkiksi omaa autoa.

Matkan korvaaminen pitkiltä, yli 100 kilometrin matkoilta edellyttää terveydenhuollon kirjoittamaa todistusta oman auton käytöstä.

Kokoomusedustajien mukaan oman auton käytöstä aiheutuneita kustannuksia haki vuonna 2019 yhteensä 74 000 asiakasta yhteensä 1,5 miljoonasta matkasta. Näistä matkoista maksettiin korvauksia yhteensä 6,3 miljoonaa euroa.

Vastaavasti tavallisella henkilöautomallisella taksilla korvattiin 315 000 asiakkaalle yhteensä 2,6 miljoonasta matkasta. Näistä matkoista maksettiin korvauksia yhteensä 127 miljoonaa euroa.

− Oman auton käyttö terveydenhuollon ja kuntoutuksen matkoilla ei ole vakuutettujen näkökulmasta kannatettavaa, vaikka olisikin henkilölle mahdollista. Sairausvakuutuslain mukaan omalla tai vieraan autolla tehdyn matkan korvauksen peruste on ollut useiden vuosien (vuodesta 2001) ajan 0,20 euroa kilometriltä, edustajat toteavat kirjallisessa kysymyksessä.

− Oma auto määritellään sairausvakuutuslaissa erityisajoneuvoksi, vaikka sen korvausperuste on pitkillä matkoilla edullisempi kuin joukkoliikenteen käyttäminen. Oman auton käytön korvausperuste tuleekin nostaa vähintään samalle tasolle verottajan hyväksymän matkakuluvähennyksen (0,25 euroa/km v. 2020) kanssa ja sitoa seuraamaan vastaavaa kehitystä. Oman auton rinnastaminen erityisajoneuvoon ei ole enää perusteltua, he lisäävät.

Edustajien mielestä oman auton kilometrikorvauksen nostaminen on korvauskustannusten hillitsemisenkin näkökulmasta perusteltua. Myös Kela on esittänyt oman auton kilometrikorvauksen nostamista.

− Mikäli omaa autoa ei rinnastettaisi erityskulkuneuvoksi, helpottaisi tämä myös terveydenhuollon työmäärää, koska tällöin asiakas ei tarvitsisi terveydenhuollosta erillistä todistusta hakemukseen liitteeksi, he toteavat.

Uusimmat

Aborttihuuman pimeä ydin

Jos tavoite on tarpeeksi pyhä, edistyksen kärkijoukko ohittaa liberaalin demokratian periaatteet ja perustuslailliset rajoitteet.

MAINOS