Verkkouutiset

Omakotitalon ostaneelle ikävä yllätys – HS: Kaupunki tekee tien metrin päähän talosta, korvaus 20 euroa

Oulun Jäälistä omakotitalon ostanut Janica Karasti pelkää, että kukaan ei halua ostaa taloa, kun tie rakennetaan taloon kiinni.

32-vuotias Janica Karasti osti omakotitalon Oulun Jäälistä runsas vuosi sitten. Karasti kertoo Helsingin Sanomille saaneensa tänä keväänä kirjeen Oulun kaupungilta. Siinä kaupunki ilmoitti lohkaisevansa Karastin talon tontista 157 neliömetriä katutöiden vuoksi. Korvaukseksi kaupunki tarjosi Karastille 20 euroa.

”Kaksikymppiä! Tuntuihan se pieneltä summalta, kun itse olin vasta maksanut maasta talon arvossa paljon enemmän”, Karasti sanoo HS:lle.

Hän päätyi ostamaan talon aikanaan juuri sen suuren, aidatun pihan takia. Nyt aidat aiotaan purkaa. Uusi tie tulee noin metrin päähän talosta.

Kuusi- ja lauta-aidasta sekä puustosta kaupunki on tarjonnut korvauksena runsaat 4 000 euroa. Karastin mukaan se ei kata uusien korvaavien rakenteiden ja istutusten kuluja. Nykyinen asfaltoitu parkkipaikkakin pitäisi siirtää, ja siitä kaupunki ei aio maksaa mitään erikseen.

Karasti pelkää, ettei taloa huoli enää kukaan, kun tie rakennetaan taloon kiinni.

Kunnat voivat käyttää maapolitiikassaan erilaisia toimintatapoja tonttien lunastukseen. Näitä ovat pakkolunastus, etuosto-oikeus, haltuunottomenettely, rakentamiskehotus ja korotettu kiinteistövero.

Haltuunottomenettelyssä, jota Karastin tontin kohdalla sovellettiin, Oulun kaupunki saattoi katutöiden yhteydessä ottaa 10 prosenttia tontin koosta haltuunsa ilmaiseksi. Ylimenevästä osuudesta kaupunki arvioi korvaushinnan neliöiden mukaan.

Oulun kaupungin suunnittelupäällikkö Tapio Siikaluoman mukaan korvaukset lasketaan kaikille samoin perustein.

”Paikan päällä tehdään katselmus ja arvotus. Summa riippuu maa-alueen koosta ja siitä, onko kasvillisuus isoa vai pientä ja jalopuuta taikka istutettua vai luonnonkasvillisuutta”, hän sanoo HS:lle.

Uusimmat
MAINOS