Verkkouutiset

Vanhaa luonnonmetsää Tuusulassa 23. syyskuuta. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

”Olisi totuutta ihanampaa” – Ministeri tyrmää HS:n laskelmat hiilinielutoimista

Kai Mykkäsen mukaan hiilensidontaa tarvitaan kaikissa muodoissa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkäsen mukaan (kok.) Helsingin Sanomat levittää jutussaan väärää kuvaa hiilinielutoimista.

HS kertoo jutussaan, että merkittävät tekniset hiilinielut eivät onnistu hallitusohjelman aikataulussa 2020-luvulla. Teknisten nielujen luomisen eli metsäteollisuuden päästämän hiilidioksidin nappaamisen talteen sanotaan olevan kallista. Tekniikan tohtori Kimmo Klemolan mukaan ainoa järkevä tapa tehdä hiilidioksidin talteenottoa ja varastointia ovat metsät, jotka ottavat talteen ja varastoivat hiilidioksidia.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Hallitus on varannut teknisten nielujen edistämiseen 140 miljoonaa euroa koko neljän vuoden hallituskaudelle. Klemolan mukaan valtio saisi ostettua 14 000 hehtaaria vanhaa metsää suojeluun tällä summalla. Tämä määrä metsää olisi hänen mukaansa sitonut varastoon seitsemän miljoonaa hiilidioksiditonnia.

Ministeri Mykkänen on eri linjoilla:

– Jos 14tha metsän suojeluun ostamisella saisi nielua noin, olisi ihanaa ja poistaisi ongelmamme. Näin ei kuitenkaan ole, vaan pitäisi metsittää paljasta maata ja kestäisi 60-80v, Mykkänen sanoo viestipalvelu X:ssä.

Syken tutkija Harri Myllyniemi vastaa Mykkäselle X:n viestiketjussa:

– Ei sentään näin. Riittää että suojellun metsän hiilivarasto kasvaa. Ainoa tapa kasvattaa metsän hiilivarastoa ei ole metsittäminen, vaan esim kiertoajan pidentämisellä on suuri merkitys, kuten avohakkuiden vähentämisellä, Myllyniemi sanoo.

Mykkänen pitää kiinni kannastaan:

– HS:n esittämä mittakaava nielulisäyksestä 14tha metsänsuojelulle oli laskettu sen kokoiseksi, että edellyttäisi paljaan maan metsittämistä 60-100 vuotiaaksi metsäksi. Osa asiantuntijoista sanoo, että arvio tuollaisenkin metsän hiilivarastossa oli jutussa yläkanttiin.

Mykkäsen mukaan tarvitaan turvamaiden vettämistä.

– Olisi kuitenkin totuutta ihanampaa, jos se olisi sekä halpa, nopea, varma ja iso toimi. Maankäyttösektorin ilmastosuunnitelman toimilla arvio oli <1 Mtco2, saavutettuna 2035. Silti samaa mieltä, että tarvitsemme hiilensidontaa kaikissa muodoissa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)