Verkkouutiset

Oletko myymässä mökkiä? Tätä ostaja haluaa

Mökkikauppaa ei ole käyty keväällä erityisen kiivaasti, mutta hyvät mökit löytävät ostajansa. Nyt ostaja hakee kesäksi helppohoitoista mökkiä, ei ikuista työleiriä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tuhannet kesämökit vaihtavat omistajaansa tänäkin vuonna. Kesämökkikauppa käy eri puolella Suomea eri tahtiin, mutta kauppamäärät ovat OP-Kiinteistökeskuksen tietojen valossa keskimäärin viime vuoden tasolla.

OP-Kiinteistökeskuksen mukaan mökkiään myyvän kannattaa panostaa myyntikohteen houkuttelevuuteen.

Ostajalle tärkeimmät kesämökkikriteerit ovat hyvä sijainti, nopeat kulkuyhteydet ja kesämökin siisti kunto. Ne nousivat kiinteistönvälittäjien selväksi Top3:ksi kyselyssä, joka tehtiin OPKK:n kiinteistökeskusten toimitusjohtajille. Kyselyyn vastasi 33 toimitusjohtajaa ympäri Suomen.

Ennen kaikkea ostaja haluaa kesämökin, joka sijaitsee vesistön äärellä.

– Kuivan maan mökkejä on paljon myynnissä, mutta hankalasti käyvät kaupaksi, sanoo toimitusjohtaja Jyrki Rantala Vammalan OPKK:sta.

Toinen ostajia houkutteleva ominaisuus mökissä on kohtuullinen ajomatka kotoa. Savossa se tarkoittaa sitä, että mökit lähimpänä Helsinkiä menevät kaupaksi kalliimmalla.

Mukava ja siisti mökki myy

Kolmas tärkeä ostokriteeri on mökin kunto ja varustelutaso. Näinä aikoina mökin ostaja on tyypillisesti asuntolainansa maksanut, keski-ikäinen pariskunta, joka haluaa kakkoskodin. Nykymökkiläinen ei välttämättä halua mökillään hakata halkoja tai tyhjentää puuceetä, vaan odottaa mökiltä kaupunkiasunnon mukavuuksia.

– Tänä päivänä kysytään erityisesti ympärivuotiseen käyttöön tarkoitettuja vapaa-ajan kiinteistöjä, joille johtaa autotie. Niistä maksetaan todella hyviä hintoja, sanoo toimitusjohtaja Mauri Sirén Auranmaan OPKK:sta.

Kiinteistökeskusten toimitusjohtajat nostavat yhden ominaisuuden ylitse muiden: myyvä mökki on puhdas ja näyttää vaivattomalta. Tontin raivausta ei siis kannata jättää ostajan kontolle. Myös mökin sisätilat kannattaa karsia turhasta tavarasta.

– Hinnoittele oikein. Ostajat eivät koe samaa tunnearvoa kuin nykyinen omistaja, eivätkä siten ole valmiita maksamaan ”tunnearvolisää”, sanoo toimitusjohtaja Erkki Rossi Uudenmaan OPKKsta.

Mikäli mökilleen mielii löytää ostajan, tietoa ei kannata säästellä.

– Myyjän eli välittäjän pitää ehdottomasti tietää tiemaksu, kiinteistöveron määrä, jätehuoltomaksu, kuka auraa tien, paljonko on vettä laiturin päässä ja paljonko kymmenen metrin päässä. Missä on kyläkauppa ja keneltä saa kalastusmerkkejä, luettelee toimitusjohtaja Jussi Mäkitalo Pohjois-Hämeen OPKK:sta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)