Verkkouutiset

”Oleskelulupaa hakiessa he olivat alaikäisiä, ravintolaan tullessa täysi-ikäisiä”

Kansanedustajan kohtaamat nuoret maahantulijat olivat ensin turvapaikkaa hakiessaan alaikäisiä mutta illalla ravintolassa jo yli 18-vuotiaita.

Eduskunta keskusteli keskiviikkona ulkomaalaislaista ja säilöön otettujen ulkomaalaisten kohtelun laista.

Perussuomalaisten kansanedustaja Juho Eerola kertoi olleensa töissä turvapaikanhakijoiden ”vastaanottokeskuksessa, jonka asukkaat olivat niin sanotusti, sitaateissa, alaikäisiä”.

– Julkisuudessa puhuttiin ilman vanhempia Suomeen tulleista lapsista. Todellisuudessa nämä lapset, ainakin silloin kun itse siellä olin töissä, olivat suureksi osaksi sellaisia, että heillä kasvoi parta paremmin jopa kuin minulla, Juho Eerola totesi.

Hän kertoi olleensa samoihin aikoihin myös osakkaana kapakassa, jonne silloin tällöin tuli asiakkaiksi ”näitä samoja tyyppejä eli niin sanotusti alaikäisiä turvapaikanhakijoita”.

– Kun kieltäydyin myymästä heille olutta sillä perusteella, että tiesin heidän olevan alaikäisiä, he kertoivat kyllä oikeasti olevansa jo yli 18, mutta saadakseen Suomesta oleskeluluvan helpommin he olivat maahan tullessaan väittäneet olevansa 17 tai jopa sen alle, Eerola kertoi.

– Tilanne oli suorastaan surkuhupainen, kun toisessa työpaikassani minun olisi kuulunut kohdella näitä nuorukaisia lapsina ja toisessa sitten täysi-ikäisinä.

Osan saatua oleskeluluvan oltiin Eerolan mukaan seuraavaksi täyttämässä perheenyhdistämispapereita.

– Paitsi että kotimaasta tuli vanhempia, niin toisinaan tuli myös puoliso ja jopa lapsiakin. Se tuntui hieman oudolta, kun olihan kuitenkin kyse itsekin, teoriassa, alaikäisistä henkilöistä, Eerola sanoi.

Kansanedustaja huomautti pitävänsä ”hieman ongelmallisena sitä, että turvapaikanhakijoiden asiakirjojen ollessa puutteelliset uskotaan pääsääntöisesti lähinnä sitä, mitä henkilö itsestään kertoo. Täysi-ikäisyyden rajamailla kiikkuvien henkilöiden kohdalla tilanne on erityisen ongelmallinen, jos alaikäiseksi tekeytymällä saa löyhemmän kohtelun kuin täysi-ikäisenä”.

Uusimmat
MAINOS