Verkkouutiset

Oireeton tartutti 71 henkilöä yhdellä hissimatkalla

Yhdysvalloista palannut nainen aloitti Kiinassa laajan tartuntaketjun.

Kiinalaisnaisen uskotaan tartuttaneen koronaviruksen ainakin 71 henkilölle yhden hissimatkan seurauksena.

Nainen oli palannut Yhdysvalloista Heilongjiangin maakuntaan 19. maaliskuuta. Maakunnassa ei ollut kerrottu Covid-19-tartunnoista kahdeksaan päivään.

Kiinan tautiviraston Emerging Infectious Diseases -julkaisun mukaan henkilön aiempi virustesti oli ollut negatiivinen eikä hänellä ollut minkäänlaisia oireita.

Nainen oli matkannut tornitalonsa hissillä yksin, mutta alakerrassa asuva naapuri oli käyttänyt sitä hieman myöhemmin. Maaliskuun 29. päivänä naapurin luona vieraillut äiti ja tämän poikaystävä osallistuivat juhliin toisen ryhmän kanssa.

Eräs ryhmään kuuluvista sai huhtikuun 2. päivänä infarktin ja joutui sairaalaan, mutta hänelle ei tehty Covid-19-testiä.

Jälkikäteen tehdyn selvityksen mukaan matkailija oli tartuttanut naapurinsa hissin kautta. Hän oli puolestaan siirtänyt viruksen äidilleen, tämän poikaystävälle, sairaalaan joutuneelle potilaalle ja hänen kahdelle pojalleen.

Sairaalaan joutuneen miehen havaittiin tartuttaneen 28 henkilöä ja myöhemmin 20 muuta henkilöä toisessa sairaalassa. Alakerran naapurin poikaystävä oli ensimmäinen oireita saanut, joten häneltä varmistettiin tartunta virustestillä. Yhdysvalloilta palanneelta naiselta löytyi myöhemmin verestä vasta-aineita.

– Uskomme, että matkaaja oli viruksen oireeton kantaja. Alakerran naapuri sai tartunnan hissin pintojen kautta. Tuloksemme osoittavat, kuinka yksittäinen oireeton SARS-CoV-2-infektio voi johtaa laajoihin yhteisötartuntoihin, tutkijat toteavat Independent-lehden mukaan.

Uusimmat
MAINOS