Verkkouutiset

Elokapinan mielenosoitus UPM:n tehtaalla Kouvolassa. LEHTIKUVA / HANDOUT / HETA HEIKKALA

Oikeustieteilijän mukaan lakia rikkova Elokapina pitäisi lakkauttaa

Kaupunginvaltuutettu ja oikeustieteen tohtori katsoo lakien rikkomisen olevan olennainen osa liikkeen toimintaa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kokoomuksen Helsingin kaupunginvaltuutettu, asianajaja ja oikeustieteen tohtori Otto Meri katsoo, että Elokapina pitäisi lakkauttaa samaan tapaan kuin Pohjoismainen vastarintaliike.

– Yhdistyslain mukaan olennaisesti vastoin lakia tai hyviä tapoja toimiva yhdistys voidaan lakkauttaa. Lakien rikkominen on olennainen osa Elokapinan toimintaa, Meri sanoo Twitterissä.

Tviitti on herättänyt runsaasti keskustelua. Kommenttiketjussa eri mieltä olevat perustelevat kantaansa muun muassa Elokapinan tavoitteilla.

Meri muistuttaa, ettei tarkoitus pyhitä keinoja yhdistyslain näkökulmasta. Hän tyrmää myös väitteet ideologisista syistä.

– Ei tässä ole kyse poliittisesta ideologiasta. Tässä on kyse yhdistyslain tulkinnasta.

Otto Meren mukaan lakien rikkominen on paljon keskeisempi osa Elokapinan kuin Pohjoismaisen vastarintaliikkeen toimintaa. Elokapina tunnetaan erityisesti liikenteen pysäyttäneistä protesteistaan.

Suomen Elokapinaa tukee Elonvaalijat ry -niminen yhdistys. Se kertoo kotisivuillaan tukevansa liikkeen toimintaa muun muassa hallinnoimalla henkilörekisterejä ja mahdollistamalla luvanvaraisen varainkeruun. Elonvaalijoiden mukaan yhdistyksellä ei ole valtaa Elokapinan päätöksenteossa eikä yhdistys osallistu Elokapinan toiminnan suunnitteluun. Yhdistys kertoo olevansa Elokapinan tavoin puoluepoliittisesti sitoutumaton.

Elonvaalijat ry:tä epäillään rahankeräyslain rikkomisesta. Viime vuoden tammikuussa nostetun syytteen mukaan pienkeräyksissä kerätyillä varoilla on rahoitettu yleistä järjestystä tai turvallisuutta vaarantavaa toimintaa.

Otto Meri viittaa tviiteissään Elokapinan eiliseen mielenilmaukseen UPM Kymin tehtaan liikenneväylillä Kouvolassa. Poliisin tiedotteen mukaan mielenosoittajat estivät liikenteen tehdasalueelle. Mielenosoituksesta ei oltu annettu lain mukaista ilmoitusta. Paikalla olleet noin 80 aktivistia olivat asettuneet tehtaalle vievälle junaradalle ja kahdelle ajotielle.

Komisario Kalle Heijarin mukaan mielenosoittajien kanssa neuvoteltiin ensin. Kun tämä ei tuottanut tulosta, annettiin kirjallinen poistumiskäsky, jota noin puolet mielenosoittajista ei noudattanut. Poliisi poisti lopulta mielenosoittajat ja liikenne tehtaalle aukesi iltakymmenen aikaan. Kaikkiaan 38 henkilöä otettiin kiinni.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)