Verkkouutiset

Koronapassista voisikin säätää kätevästi sen pohjalta, että työnantaja tarvitsee sen tietoja työturvallisuuden toteuttamiseksi. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Yle: Näin koronapassi saataisiin helposti työpaikalle

Professorin mukaan uutta lakia ei tarvitakaan.

Työoikeuden emeritusprofessori Seppo Koskinen sanoo Ylellä, että koronapassin käytöstä työpaikoilla voidaan säätää helposti. Passia voi tällöin kysyä myös työntekijää palkattaessa.

Koskinen sanoo A-studiota katsoessaan hänellä välähtäneen, että ei tarvitse lähteä nollapohjalta ja säätää uutta lakia.

– Vallan yksinkertainen keino: koronapassitieto on terveydentilatieto. Tehdään yksinkertaisesti niin, että lisätään yksityisyyden suojaa työelämässä käsittelevään lakiin työnantajalle oikeus käsitellä terveydentilatietoja silloin, kun se on välttämätöntä työturvallisuuden toteuttamiseksi. Pelkästään tämä lisäys riittää, Seppo Koskinen sanoo Ylelle.

Tämä mahdollistaisi koronapassia koskevien tietojen käsittelyn. Työnantaja saisi tiedon rokotuksista vain työnantajalta tai työnhakijalta itseltään.

– Ei tarvitse kirjoittaa kokonaan uutta lakia.

Koskisen mukaan tämä ei olisi yhdenvertaisuuslakien vastaista eikä sitä varten tarvittaisi raskaita perustuslaillisia arvioita.

– Rokotustiedot ovat terveydentilatietoja. Työelämän osalta yksinkertaisinta on liittää oikeutus lakiin yksityisyydensuojasta työelämässä. Laissa on valmiina kaikki muukin tarvittava: Miten ja ketkä saavat käsitellä tietoja, ketkä valvovat ja mitä seuraamuksia tulee, jos lakia rikotaan.

Uusimmat
MAINOS