Verkkouutiset

Oikeuskansleri LM:lle: Vanhatkin mielipiteet voivat rikkoa lakia

Tuomas Pöysti neuvoo pyytämään operaattoreita poistamaan tekstejä, jos pelkää syytettä.

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti kertoo Lännen Medialle kannattavansa harkintaa siinä, käynnistetäänkö oikeudellisia toimia aineistoista, jotka muuttuvat yhteiskunnallisten arvostusten muuttuessa lainvastaisiksi. Asiasta uutisoi muun muassa Aamulehti.

Aihe on noussut esille kansanedustaja Päivi Räsäseen (kd.) kirjoituksiin liittyvien esitutkintojen aloittamisessa. Toinen niistä on Suomen Luther-säätiön vuonna 2004 julkaisema seksuaalisuutta ja avioliittoa koskeva pamfletti.

Oikeuskansleri ei ota kantaa Räsäsen tapaukseen mutta katsoo, että verkkoon kirjoitetut, vanhat mielipiteet voivat muuttua lainvastaisiksi. Pöystin mukaan operaattoreilta kannattaa pyytää tällaisten tekstien poistamista.

– Rikoslain soveltamisessa kyse on viime kädessä sen arvioimisesta, kuinka aktiivisia toimia vaaditaan henkilöltä sisältöjen poistamiseksi, Pöysti sanoo LM:lle.

Oikeuskanslerin mukaan vanhenemisaika on rikoslain soveltamisessa tarkoitettu siihen, ettei vanha teksti myöhemmin johda esimerkiksi kunnianloukkaussyytteeseen. Verkossa olevien tekstien osalta vanhenemisaikaa voi kuitenkin olla vaikea arvioida.

Kunnianloukkausrikoksissa vanhenemisaika on kaksi vuotta ja törkeässä kunnianloukkauksessa viisi vuotta.

Oikeuskanslerin mukaan ilmestyessään laillisten kirjojen osalta oikeustoimiin ryhtyminen ”edellyttää suurta pidättyvyyttä ja harkintaa”.

Uusimmat
MAINOS