Verkkouutiset

Oikeistopopulistien AfD:lle suurvoitto Saksan vaaleissa

Vaihtoehto Saksalle on nousemassa liittopäiville ja suoraan kolmanneksi suurimmaksi.

Oikeistopopulistinen Vaihtoehto Saksalle (AfD) on nousemassa Saksan vaaleissa ensimmäistä kertaa liittopäiville. Puolue keräsi vaaliuurnien sulkeuduttua julkistetuissa ennusteissa peräti 13,5 prosentin kannatuksen, kertoo Saksan yleisradio ARD. Edennyt ääntenlaskenta ei näytä juurikaan muuttavan tilannetta.

AfD:n taakse näyttävät vaalituloksessa jäävän niin vihreät, vasemmisto kuin liittopäiville palaava vapaa demokraattinen puolue (FDP). Angela Merkelin CDU/CSU ja sosialidemokraattinen SPD ovat toki kannatuksessa selvästi eri lukemilla, vaikka niiden kannatus edellisistä vaaleista näyttääkin laskevan huomattavasti. AfD:lla ei kuitenkaan ole asiaa maan hallitukseen, sillä yksikään puolue ei halua tehdä sen kanssa yhteistyötä.

Menestys vaaleissa on jo ehtinyt saada aikaan mielenosoituksen AfD:n vaalivalvojaisten ulkopuolelle ja läheiselle torille, missä kannattajia on kokoontuneena. Mielenosoittajat vihelsivät ja huusivat puolueen vastaisia iskulauseita. Poliisi on paikalla valvomassa tilannetta suurehkoin voimin.

AfD:n puheenjohtaja Frauke Petry arvioi haastattelussa, että moni äänesti AfD:ta koska on niin äärimmäisen tyytymätön muihin puolueisiin. Petryn mukaan hän itse suosii puolueelle maltillista linjaa.

Sosiaalidemokraattinen oikeusministeri Heiko Maas ehti jo kommentoida vaaliennustetta yhteisöpalvelu Facebookissa, että AfD:n taakse siirtyneet äänestäjät on voitettava takaisin.

– He eivät missään nimessä olleet kaikki oikeistoradikaaleja. Me emme saa hylätä heitä, meidän täytyy ottaa heidän huolensa ja tarpeensa vakavasti, hän sanoi.

 

Uusimmat
MAINOS