Verkkouutiset

Valtioneuvoston linna ja valaistu pääministerin työhuone Helsingissä. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

”Ohjeet hyvin selkeät” – Miksi pääministeriä ei tavoitettu?

Ministerin käsikirjan mukaan virkamatkapuhelin on pidettävä mukana ja käyttövalmiudessa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) korona-altistumisen jälkeen viettämän yökerhoillan ympärillä vellova kohu on paisunut sen jälkeen, kun selvisi, että pääministeri oli lähtenyt liikenteeseen ilman valtioneuvoston kännykkäänsä.

Mediassa on uutisoitu ministerin käsikirjasta, jonka ohjeiden mukaan valtioneuvoston tilannekeskuksella on oltava häiriö- ja poikkeustilanteiden varalle ympärivuorokautinen kyky tavoittaa valtionjohto ja virkamiesjohto.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

– Valtioneuvoston tilannekeskus lähettää ilmoitukset, kutsut ja hälytykset ministerien ja virkamiesjohdon virkamatkapuhelimeen. Virkamatkapuhelin on pidettävä mukana ja käyttövalmiudessa, ohjeessa sanotaan.

Asiaan on kiinnittänyt huomiota esimerkiksi keskustan kansanedustaja Pekka Aittakumpu.

Pääministeri Sanna Marin sanoo, että hänellä ei ollut virkapuhelin baarissa mukanaan. Nyt kysytään ihan perustellusti, voiko maan pääministerin tavoittaminen olla näin hankalaa. Ministerin ohjeet ovat kyllä asiasta hyvin selkeät, hän tviittaa.

Kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen kiinnitti aiemmin tänään huomiota samaan kysymykseen pääministerin tavoittamisesta.

– Joku tässä ei nyt tunnu uskottavalta? Voiko todella olla niin, että pääministeri ⁦Sanna Marin on tällaisia aikoja ⁦valtioneuvoston turvallisuusyksikön tavoittamattomissa? Mitä kaikkea voisikaan tällaisena aikana tapahtua?, Heinonen kysyi.

Myös pääministerin vastuullisuuden perään on kysytty.

– Jos saa tiedon korona-altistumisesta kesken juhlaillan, kannattaa lähteä kotia kohti eikä jatkamaan biletystä suuren ihmisjoukon keskelle. Pitää muistaa, että PM ja keskeiset poliitikot toimivat esimerkkinä myös muille, kuinka toimia, kokoomuksen kansanedustaja Pia Kauma toteaa Twitterissä.

Sanna Marin juhli Seiskan ensimmäisenä julkistamien tietojen mukaan aamuyöhön helsinkiläisessä yökerhossa lauantain ja sunnuntain välisenä yönä. Marin oli Helsingin Sanomien mukaan saanut noin kello 19.20 valtiosihteeriltään Henrik Haapajärveltä puhelimitse tiedon ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) koronatartunnasta. Marin ja Haavisto tapasivat esimerkiksi EU-ministerivaliokunnan kokouksessa perjantaina.

Marin on selvittänyt medialle, että Haapajärvi nimenomaisesti sanoi, ettei ministereille tule mitään erityistoimenpiteitä Haaviston tartunnan vuoksi.

Valtioneuvoston turvallisuusyksikkö lähetti noin kello 20 ensimmäisen ja noin kello 22 toisen tekstiviestin, joissa Haaviston kanssa tekemisissä olleita kehotettiin välttämään kontakteja. Marin on kertonut, ettei hän kuitenkaan saanut tietoa ennen kuin sunnuntaina, koska viestit tulivat valtioneuvoston puhelimeen, jota hänellä ei ollut mukanaan illanvietossa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)