Verkkouutiset

Ohje rasismin kitkemisestä opettajille: ”Kaikki negatiivinen sivuutetaan ilman huomiota”

Neljä- ja viidesluokkalaisten opettajia ohjeistetaan rasismin kitkemiseen kaikki kielteiset asiat sivuuttamalla.

Opetushallituksen oppikirjojen tueksi ylläpitämässä verkkopalvelussa on tarjolla tästä linkistä löytyvä Opettajan opas Miina, Ville ja kulttuurin arvoitus -oppikirjaan.

Kyseessä on elämänkatsomustiedon oppikirja lähinnä 10-11 -vuotiaille koululaisille.

Oppaan kohta koululaisten ennakkoluulojen ja rasismin torjunnasta on herättänyt huomiota sosiaalisessa mediassa.

Oppaassa ensin todetaan, että ”ennakkoluuloihin ei voi vaikuttaa järkeilyllä tai faktoilla, ennakkoluuloinen tietää kuitenkin olevansa oikeassa”. Teksti jatkuu seuraavasti:

”Eri tutkimusten mukaan toimivin keino on vaihtoehtoisten toimintamallien luominen. Ellei se enää ole mahdollista, on koulun tehtävä lopettaa rasistinen toiminta interventiolla. Tässä kuten muussakin pätee sääntö: positiiviset kokemukset luovat positiivisia asenteita, negatiiviset kokemukset ja esimerkit luovat vihaa.

Lasten ja nuorten ennakkoluuloihin ja rasismiin on onnistuneesti vaikutettu yksinkertaisella, mutta pitkäjänteisellä toiminnalla seuraavin askelin:

* nostetaan esille positiivisia esimerkkejä ja kertomuksia, kaikki negatiiviset kertomukset sivuutetaan ilman huomiota

* nostetaan esille esimerkkejä myönteisestä kehityksestä ja tehdään positiivisista tapahtumista näyttäviä dokumentteja ja suuria uutisia

* edellinen nostaa esille lisää positiivisia esimerkkejä, joille annetaan näyttävää julkisuutta

* näin kerätään näyttöä sille, että ilmapiirissä tai jonkin ryhmän käytöksessä muutos on mahdollista, muutoksesta on myönteisiä esimerkkejä ja että juuri minun ryhmäni jäsenillä on positiivisia kokemuksia ja he ovat muuttaneet asennettaan.”

Uusimmat
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)