Verkkouutiset

Nytkö se tapahtui? Donald Trumpin kannatus romahti gallupissa

Miljardöörisijoittaja Donald Trumpin valtakunnallinen kannatus on saattanut romahtaa Iowan vaalikokousten jälkeen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tuoreimmassa valtakunnallisessa kannatusmittauksessa Donald Trumpin kannatus on pudonnut yhdeksän prosenttiyksikköä edellisestä joulukuun mittauksesta.

Kyseessä on demokraattipuolueeseen kallellaan olevan Public Policy Pollingin tutkimus.

Mittauksen mukaan Trump olisi edelleen suosituin republikaanien presidenttiehdokas 25 prosentin kannatuksella, mutta Teksasin senaattori Ted Cruz ja Floridan senaattori Marco Rubio ovat lähestulkoon ottaneet Trumpin etumatkan kiinni. Molemmille mitattiin 21 prosentin kannatus.

Kyseessä on ensimmäinen maanantaisten Iowan vaalikokousten jälkeinen valtakunnallinen mielipidemittaus. Eri mittauslaitosten välillä on suuria eroja sen perusteella, miten otanta tehdään. Vasta, kun on julkaistu useampia uusia valtakunnallisia mielipidemittauksia, voi tulkita, onko Trumpin valtakunnallinen kannatus oikeasti romahtanut.

Tutkimuksen mukaan Trumpin vaikeudet näkyvät ennen kaikkea erittäin konservatiivisiksi itsensä kokevien ehdokkaiden keskuudessa. Trumpin vastustajat ovat käyttäneet hyväkseen hänen ennen presidenttiehdokkuuttaan esittämiä liberaaleja ajatuksia. Cruzia ja Rubiota pidetään Trumpia oikeistolaisempina ja konservatiivisempina ehdokkaina.

Seuraavana esivaaliosavaltiona vuorossa olevassa New Hampshiressa Trump kuitenkin dominoi vahvasti.

CNN:n ja WMUR:n kokonaan Iowan vaalikokousten jälkeen tehdyssä mielipidemittauksessa Trump on säilyttänyt kannatuksensa edelliseen mittaukseen nähden 29 prosentissa. Rubion kannatus on noussut kahdeksalla prosenttiyksiköllä 18 prosenttiin. Cruzin kannatus on noussut yhdellä prosenttiyksiköllä 13 prosenttiin. New Hampshiressa menestyvät myös Ohion kuvernööri John Kasich 12 prosentin kannatuksella ja Floridan ex-kuvernööri Jeb Bush 10 prosentin kannatuksella.

Myös muissa Iowan vaalikokousten jälkeisissä mielipidemittauksissa Trump on säilyttänyt asemansa selvänä ykkösenä New Hampshiressa.

Ehdokkaiden kannatukseen on odotettavissa suurempaa heiluntaa kuin aiemmin. Viimeisimmän esivaalin tulos vaikuttaa aina ehdokkaiden kannatuksen kehitykseen. Cruzin voitto ja Rubion kolmas sija Iowassa näyttävät vahvistaneen molempien kannatusta sekä New Hampshiressa että valtakunnallisesti. Sen sijaan Trumpin jääminen kakkoseksi on saattanut kääntää hänen kannatuksensa laskevalle uralle. Jos Trump kykenee voittamaan New Hampshiren esivaalin näyttävästi, se luo valtakunnallisestikin jälleen uudet odotukset sen suhteen, kenellä on mahdollisuudet voittoon.

Jos Rubion kannatusnousu jatkuu yhtä vahvana kuin CNN:n ja WMUR:n kannatusmittauksessa ensi tiistaina pidettävistä New Hampshiren esivaaleista on tulossa Trumpin ja Rubion välinen mittelö.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)