Verkkouutiset

Amerikkalainen Lockheed Martin F-35 -hävittäjä mediaesittelyssä Pirkkalassa 10. helmikuuta 2020. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Nyt se varmistui: Suomen valinta on amerikkalainen F-35-hävittäjä

Hallitus on tehnyt tänään päätöksen Hornetien seuraajasta.

Hallitus on päättänyt valita Hornetien seuraajaksi yhdysvaltalaisen Lockheed Martinin F-35-hävittäjät. Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) kertoi asiasta iltapäivällä tiedotustilaisuudessa. Hankintaan kuuluu 64 konetta.

– HX-hankkeen tarjouskilpailun arvioinnissa F-35 täytti huoltovarmuuden, teollisen yhteistyön ja kustannusten päätösalueiden vaatimukset. Sotilaallisen suorituskyvyn vertailussa F-35 kokonaisjärjestelmä oli tarpeisiimme nähden paras. Sen taistelu- tiedustelu- ja selviytymiskyvyt olivat HX-tarjouksista parhaat, Kaikkonen sanoi.

Puolustusministeri korosti, että hankintapäätöksellä on ”erittäin merkittävä vaikutus koko puolustusjärjestelmämme kykyyn ja uskottavuuteen vähintään seuraavan 30 vuoden ajan”.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen nosti esiin myös valinnan turvallisuuspoliittiset vaikutukset. Ministeri korosti, että kaikki tarjouskilpailussa mukana olleet valmistajamaat ovat Suomelle ”läheisiä ja tärkeitä kumppaneita” ja puolustusyhteistyökuviot niiden kanssa jatkuvat nyt tehdystä valinnasta huolimatta.

Nykyisten Hornet-hävittäjien korvaajiksi oli tarjolla viisi monitoimihävittäjää: yhdysvaltalainen Boeing F/A Super Hornet, ranskalainen Dassault Rafale, ruotsalainen Saab Gripen, yhteiseurooppalainen Eurofighter Typhoon ja yhdysvaltalainen Lockheed Martin F-35.

Uusimmat
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)