Verkkouutiset

Nuoret eivät uskalla suunnitella tulevaisuutta vakituisen työsuhteen puuttuessa

Vastavalmistuneet haluavat työelämältä vakaita työpaikkoja, turvaa ja merkityksellisyyttä, kertoo Akavan ja Danske Bankin teettämä laadullinen tutkimus.

– Vastavalmistuneen elämä näyttää täyttyvän tasapainon ja hyvinvoinnin löytämisestä niin ammatillisesti kuin taloudellisestikin. Perhe, arki ja työ muodostavat elämän peruspilarit, ja prioriteetit säilyvät, vaikka elämä kulkee eteenpäin. Enemmistö vastavalmistuneista hakee vakaita työpaikkoja ja turvaa, kertoo liiketoiminnan kehitysjohtaja Rami Tättilä Danske Bankista.

Vakituisen työsuhteen löytäminen huolestuttaa nuoria. Vastavalmistuneet eivät uskalla tehdä suunnitelmia, jos he eivät koe tulevaisuuttaan turvatuksi.

– Työn merkityksellisyys on tärkeässä roolissa. Merkityksellisyys muodostuu ennen kaikkea mahdollisuuksista kehittyä ja vaikuttaa omaan työhönsä, mutta myös muiden auttamisesta, Tättilä sanoo.

Vastavalmistuneet ovat myös yllättävän konservatiivisia. Lähes kaikki haaveilevat perheestä ja lapsista, haluavat viettää aikaa rakkaimpiensa kanssa sekä arvottavat perheen ja hyvinvoinnin ammatillisen menestyksen edelle. Monet haluavat matkustella ja nähdä maailmaa, samanaikaisesti tehden “hyviä tekoja”, kuten vapaaehtoistyötä.

– Tutkimustulokset tukevat akavalaista edunvalvontaa sekä aiemmin tekemämme kyselyn tuloksia. Kun me tiedämme ja tunnemme nuorten arvoja ja asenteita, on ammattiliittojen helpompi työskennellä heidän arkensa ja hyvinvointinsa turvaamiseksi ja tukemiseksi, sanoo Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder.

Palvelukehitysmenetelmin tehtyyn tutkimukseen osallistui eri puolilla Suomea 41 nuorta, jotka olivat valmistumassa vuoden sisällä tai valmistuneet 1–2 vuotta sitten. Tutkimus toteutettiin suojatun verkkopohjaisen raportointialustan ja verkossa toteutettujen ryhmäkeskusteluiden avulla.

Akavan liitot ja Danske Bank yhteistyöhön

Tutkimus on osa Akavan jäsenliittojen ja Danske Bankin uutta yhteistyötä. Akava ja Danske Bank ovat sopineet tutkimus- ja palvelukehitysyhteistyöstä, jonka tavoitteena on ymmärtää korkeakoulutettujen suomalaisten elämäntilanteita.

Yhteistyö keskittyy alkuvaiheessa nuorten, vastavalmistuneiden korkeakoulutettujen elämäntilanteiden ymmärtämiseen parhaalla mahdollisella tavalla sekä vastavalmistuneen tukemiseen hänen tavoitteissaan.

Danske Bankin räätälöimä etupaketti tarjoaa vastavalmistuneelle akavalaisen liiton jäsenelle mahdollisuuden saada kuluttajatutkimukseen perustuen juuri hänen tilanteeseensa sopivia etuja ja pankkipalvelua. Nuoria asiakkaita palvelemaan on perustettu lisäksi oma palveluyksikkö, joka on erikoistunut ymmärtämään vastavalmistuneiden elämäntilanteita.

– Korkeakoulututkinnon suorittanut on yhdessä elämänsä käännekohdista. Perinteisen edunvalvonnan lisäksi haluamme olla valmistumisen hetkellä mukana lisäämässä nuoren uskoa huomiseen ja antaa hänelle ennakoivasti eväitä työuralle pärjäämiseen, sanoo Akavan järjestöjohtaja Risto Kauppinen.

Hänen mukaansa yhteistyön kautta akavalaiset liitot saavat lisättyä tietämystään erilaisten jäsenryhmien tarpeista. Tällöin jäsen saa myös ammattiliitoltaan palveluiden kehityksen kautta nykyistä paremmin juuri hänen tarpeisiinsa soveltuvia palveluita.

Danske Bankin vastavalmistuneille suunnitellut pankkipalvelut ovat jo nyt Opetusalan Ammattijärjestö OAJ:n, Tekniikan Akateemisten Liitto TEK:n, Insinööriliiton, Suomen Ekonomien, Tradenomiliitto TRAL:n, Myynnin ja markkinoinnin ammattilaiset MMA:n sekä Suomen Terveydenhoitajaliitto STHL:n jäsenistön saatavilla. Tavoitteena on ulottaa palvelut kaikkien Akavan jäsenliittojen jäsenistölle.

Uusimmat
MAINOS