Verkkouutiset

Nörttimaailma ihastelee suomalaisnaisen ihmetemppua – selvitti kopterin reitin ääninauhalta

Helsinkiläinen Oona Räisänen löysi helikopteriäänestä signaalin ja hämmästyttää kansainvälisiä hakkerisaitteja.

Helsingin yliopistossa opiskelevan Oona Räisäsen blogipostaus helikopterin mysteerisignaalista kävi viikonvaihteessa ykkösenä amerikkalaisen Hacker News -saitin uutiskoosteessa.

Postaus oli sunnuntai-iltana saanut 989 pistettä, kun seuraavaksi eniten pisteitä saitilla saaneella oli 671 pistettä ja useimmilla vain muutamia.

Itseoppinut hakkeri Oona Räisänen löysi Youtube-videolta, joka esitti helikopterin USA:ssa seuraamaa takaa-ajettua autoa, sivuäänen. Se oli digitaalinen signaali, jonka purkamalla Räisänen saattoi kartalle sijoittamalla nähdä, mitä reittiä kopteri oli lentänyt.

Räisänen selvittää tekemäänsä tarkasti tästä löytyvillä sivuillaan.

Tempusta keskustellaan myös muun muassa Redditissä ja Slashdotissa yleisimpänä kommenttina ”todella vaikuttavaa”. Suomessa asiasta ehti uutisoida Digitoday.

Räisänen hakkeroi äsken HSL:n bussipysäkkien näyttölaitteiden signaalit ja rakensi kotiinsa näyttötaulun, joka kertoo seuraavan bussin tulosta pysäkille.

Omana suosikkinaan hakkerinainen on pitänyt TMC-liikennetiedotteiden salauksen murtamistaan, johon littyy myös alla toisena oleva Youtube-video.

Räisäsen blogin lukijoiden suosikki on ollut vanhojen modeemien äänien merkityksestä tehty infografiikka, josta on valmistettu jopa myyntijuliste.

Oona Räisänen tuo helposti mieleen Stieg Larssonin kirjojen ja elokuvien Lisbeth Salanderin ihmehakkerin kyvyt.

– Lisbeth-vertauksia on kyllä usein tullut. Olenpa saattanut joskus itsekin fanittaa, Oona Räisänen kertoo Verkkouutisille.

Toinen populaarikulttuurin hahmo, jonka Räisänen sanoo vaikuttaneensakin itseensä, on ulkoavaruutta kuunnellut tohtori Ellie Arroway (Jodie Foster) Contact-elokuvassa.

Uusimmat

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)