Verkkouutiset

Norjan pääministeri briteille elämästä EU:n ulkopuolella: Ette tule pitämään tästä

Norja toimii Brysselissä kuin lobbausorganisaatio.

Norjan pääministeri Erna Solberg sanoo, että elämä EU:n ulkopuolella voi aiheuttaa pettymyksen briteille.

– He eivät tule pitämään tästä, Solberg sanoo Politico-lehdelle.

Britannian EU-eroa vaativa Vote Leave -kampanja on usein perustellut vaatimustaan ”Norjan mallilla”. Norja kuuluu Euroopan talousalue ETA:an, mikä takaa sille pääsyn EU:n sisämarkkinoille. Se sallii työvoiman vapaan liikkuvuuden ja maksaa EU:lle jäsenmaksun kaltaista maksua noin 850 miljoonaa euroa vuodessa.

Solbergin mukaan ongelma syntyy siitä, että Norja joutuu noudattamaan EU:n päätöksiä, mutta se ei itse pääse osallistumaan päätöksentekoon. Hän sanoo, että Norja toimii Brysselissä samoin kuin lobbausorganisaatiot eli pyrkii vaikuttamaan päätöksiin epävirallisia kanavia myöten.

– Joskus onnistumme hyvin, joskus emme. Tällainen päätöksenteko tulee olemaan briteille vaikeaa, Solberg sanoo.

EU-eroa vaativan UKIP-puolueen puheenjohtaja Nigel Farage totesi keskiviikkona BBC:n mukaan, että Norja saa päättää itse esimerkiksi kalastuskiintiönsä. Tästä syystä maan kalastuselinkeino menestyy hyvin.

Maatalous ja kalastus eivät kuulu Norjan ETA-sopimuksen piiriin. Osallistuminen EU:n sisämarkkinoihin merkitsee kuitenkin, että Norja noudattaa noin kolmea neljäsosaa kaikesta EU-lainsäädännöstä.

Uusimmat
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)