Verkkouutiset

Sverre Diesen vierailulla Suomessa vuonna 2007. LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINEN

Norjan ex-komentaja: Suomi hyötyisi Nato-jäsenyydestä aiempaa vähemmän

Viime vuosina toteutetut järjestelyt kenraalin mielestä lähes mitätöivät muodollisen liittoutumisen tarpeen.

Norjan puolustusvoimien entinen komentaja, kenraali Sverre Diesen arvioi Suomen ja Ruotsin mahdollisen Nato-jäsenyyden hyödyt aiempaa rajallisemmiksi. Syy tähän on hänen mukaansa vuodesta 2014 alkaen tapahtunut maiden sotilaallisen liittoutumattomuuden liudentuminen.

– Ruotsalaisilla ja suomalaisilla on nyt niin kattavat sopimukset sekä Naton että suoraan Yhdysvaltojen kanssa, että muodollinen Nato-jäsenyys on käynyt miltei tarpeettomaksi, maansa puolustusvoimia 2005–2009 johtanut Diesen sanoo Norjan maanpuolustusyhdistyksen julkaisemassa artikkelissa.

– Tämä poistaa useita Skandinavian kattavamman puolustusyhteistyön tiellä olleista esteistä etenkin Suomen, Norjan ja Ruotsin osalta. Se koskee niin operatiivista suunnittelua kuin logistiikka- ja puolustusmateriaaliyhteistyötä, hän toteaa.

Puolustusliittoihin kuulumattomat Suomi ja Ruotsi muodostavat yhdessä Nato-maa Norjan kanssa Diesenin mukaan yhden geopoliittisen kokonaisuuden, jonka merkityksen ymmärtää jo karttaa katsomalla.

Hän uskoo kolmikantayhteistyön tiivistymisen sekä vahvistavan sidettä Yhdysvaltoihin että heijastuvan Venäjän sotilaallisiin laskelmiin.

Maiden läheistä yhteistyötä voi hänen mielestään perustella myös taloudellisilla näkökohdilla puolustussektorin vallitsevan kustannuskehityksen valossa.

Pohjoismaat toteuttavat keskinäistä puolustusyhteistyötään Nordefcon puitteissa. Suomi ja Norja ovat solmineet sopimuksen puolustusyhteistyön puitejärjestelystä kesäkuussa 2021. Molemmat maat, kuten myös Ruotsi, ovat mukana Britannian johtamassa JEF-iskujoukossa (Joint Expeditionary Force).

Valtioneuvoston puolustusselonteon mukaan Suomen ja Ruotsin rakentama ja harjoittelema yhteistoimintakyky tähtää siihen, että maat voivat tarvittaessa toimia yhdessä kaikissa olosuhteissa.

Uusimmat
MAINOS