Verkkouutiset

Norjalaiskirja paljastaa: Keijo Korhonen yritti estää Martti Ahtisaaren Nobel-palkinnon

Presidentin Nobel-palkitsemista ikävällä kirjeellä vastustanut suomalaistaho kerrotaan uudessa kirjassa.

Presidentti Martti Ahtisaarelle myönnettiin 10.10.2008 Nobelin rauhanpalkinto urastaan rauhanvälittäjänä.

Entinen ulkoministeri Pär Stenbäck kertoi syksyllä 2009 muistelmakirjassaan Kriisejä ja katastrofeja, että ”eräs tunnettu suomalainen” oli yrittänyt estää Ahtisaaren Nobelin. Stenbäck kertoi Ahtisaarta vastustaneen henkilön lähettäneen Norjan Nobel-komitealle asiasta kirjeen huhtikuussa 2007. Kirjeessä oli ollut useita kielteisiä arvioita Ahtisaaresta.

Pär Stenbäck oli kuullut asiasta Nobel-komitean sihteeriltä Geir Lundestadilta, joka ei kertonut kirjeen lähettäjän henkilöllisyyttä.

Geir Lundestadin muistelmakirja Fredens Sekretaer on juuri ilmestynyt Norjassa.

Kirjassa kirjeen lähettäjä paljastetaan.

Fredens Sekretaer -kirjassa on vuotta 2008 ja Martti Ahtisaarta koskeva luku. Siinä Lundestad ensin kertoo silloisen Suomen eduskunnan puhemiehen Paavo Lipposen käynnistä 2006 hänen puheillaan lobbaamassa. ”Onko suomalaisille mahdotonta saada Nobelin rauhanpalkintoa”, Lipponen oli kysynyt.

Lundestadin mukaan moni yrittää vaikuttaa Nobel-komiteaan, mutta siinä on vaaransa. Niinpä Ahtisaari ei tuolloin saanut palkintoa. Vasta 2008 ”tilanne oli rauhoittunut” ja komitea antoi palkinnon hänelle.

Geir Lundestad käy läpi Martti Ahtisaaren henkilöhistoriaa ja toteaa, että hänellä oli ”epäilemättä vihollisensa”.

”Keijo Korhonen, Ahtisaaren vastaehdokas presidentinvaalissa 1994, oli itse asiassa kirjoittanut Nobel-komitealle varoittaen sitä jakamasta palkintoa Ahtisaarelle. Hän väitti, että konfliktit oli käytännössä ratkaistu kun Ahtisaari tuli niihin, siksi hän ei ansaitsisi niin paljon kunniaa. Kirjeen kirjoittaja väitti myös, että Ahtisaarella oli rikkonainen (bristende) moraali. Hänen sanottiin rikastuttaneen itsensä henkilökohtaisesti useilla tehtävillään. Nobel-komitea yritti parhaansa mukaan tutkia näitä väitteitä. He havaitsivat että ne eivät ehkä kuvastaneet kovin paljoa, paitsi myrkyllistä ilmastoa osassa suomalaista politiikkaa”, Lundestad kirjoittaa uutuusteoksessaan.

Nobel-sihteeri toteaa, että Martti Ahtisaari saattoi olla hyvin suorapuheinen. Hänen kerrotaan kutsuneen Nobel-seremonioihin Suomen johdon, mutta ei presidentti Tarja Halosta. ”Olen kutsunut vain ystäviäni”, Ahtisaari oli Lundestadin mukaan sanonut.

Professori ja kirjailija Keijo Korhonen on ollut pitkäaikainen ulkoministeriön johtava virkamies ja ulkoministeri 1976-77. Kainuun Sanomien päätoimittajana hän oli 1989-94 ja Itsenäisyysrintaman presidenttiehdokkaana 1994.

Uusimmat
MAINOS