Verkkouutiset

Nord Stream -kaasuputki Saksassa. AFP / LEHTIKUVA / JOHN MACDOUGALL

Nord Streamin vuotoalueella on havaittu räjähdyksiä – ”Venäläiset tuhosivat putket”

Kaasuputkissa on kolme vuotoa, jotka sijaitsevat Ruotsin ja Tanskan merialueilla Bornholmin saaren ympärillä.

Muun muassa Saksa tutkii Nord Stream 1 ja Nord Stream 2 -kaasuputkien vuotoja tahallisina hyökkäyksinä.

Ruotsin yleisradio SVT:n mukaan Ruotsin ja Tanskan mittausasemat havaitsivat maanantaina voimakkaita vedenalaisia räjähdyksiä vuotokohtien alueella Itämerellä.

– Ei ole epäilystäkään siitä, etteivätkö nämä olisi räjähdyksiä, sanoo seismologi Björn Lund SVT:lle.

Nord Stream AG on informoinut vuodoista Saksan, Tanskan, Ruotsin, Venäjän ja Suomen meriviranomaisia. Suomenlahden merivartiosto on vahvistanut ilmoituksen Iltalehdelle.

Kreml ei ole sulkenut pois sabotaasin mahdollisuutta.

Nord Streamin kaasuputkissa on yhteensä kolme vuotoa, jotka havaittiin lähes yhtäaikaisesti. Ne sijaitsevat Ruotsin ja Tanskan merialueilla Bornholmin saaren ympärillä.

Energiateollisuuden kaasumarkkinoiden asiantuntija Heikki Lindforsin mukaan vuoto voi olla oikeasti vaarallinen, jos kaasu vuotaa tiettyyn kohtaan. Hänen mukaansa leimahdusriski on olemassa.

Norjan meriakatemian tutkija, komentajakapteeni Tor Ivar Strømmen arvioi venäläisten sabotoineen Nord Stream -kaasuputkia, kertoo Uusi Suomi viitaten norjalaiseen TV2:een.

– Venäläiset ovat itse tarkoituksella tuhonneet nämä putket, Strømmen sanoi.

– Tällä Venäjä on käytännössä katkaissut kaasutoimitukset Saksaan. Ja he todennäköisesti yrittävät syyttää jotakuta muuta – mieluiten amerikkalaisia.

Strømmenin mukaan sabotoinnin tarkoituksena on pyrkiä murtamaan länsimaiden tuki Ukrainalle. Hän uskoo, että vastaavanlainen hyökkäys voidaan kohdistaa myös Norjan energiainfrastruktuuria vastaan.

– Venäjän ja Norjan kaasun menetys johtaa Euroopan talouden romahtamiseen.

Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutin Venäjän ympäristöpolitiikan professori Veli-Pekka Tynkkysen mielestä on erittäin epätodennäköistä, että Nord Stream -kaasuputkien vuodoissa olisi kyse sattumasta.

– Kyllä tässä jonkinlainen sabotaasi varmasti on, Tynkkynen sanoo MTV Uutisille.

Tynkkysen mukaan vuodot on voitu aiheuttaa vedenalaisesti esimerkiksi sukellusveneellä tai kaasuputken sisäisesti. Pintaan nouseva metaani aiheuttaa räjähdysvaaran, joten vuotopaikka vaikuttaa meriliikenteeseen.

Hänen mielestään vuotopaikassa lähellä Saksaa on kyse myös psykologisesta vaikutuksesta. Venäjä kiistää kaiken, mutta muilla tahoilla vahva epäilys Venäjän syyllisyydestä. Tämä aiheuttaa pelotevaikutusta Euroopassa.

Uusimmat
MAINOS