Verkkouutiset

Nopea käänne Ruotsissa, työttömyys ohi Suomen

Hälytyskellot soivat Ruotsin taloudelle.

Työllisyyden suunta on Ruotsissa huonompi kuin Suomessa, selviää Ruotsin tuoreista työttömyystilastoista.

Ruotsin työttömyysaste on noussut tasaisesti pitkin kesää. Elokuussa Ruotsin työttömyysaste oli 7,4 prosenttia, kun Suomessa vastaava luku oli 6,8 prosenttia.

Karujen lukujen ennustettiin aiemmin johtuvan kausivaihtelusta. Näin ei EK:n johtavan ekonomistin Sami Pakarisen mukaan voida enää sanoa.

– Lisää huonoja uutisia Ruotsin taloudesta. Työttömyysasteen nopea nousu ei ollutkaan kausivaihtelusta johtuvaa. Syyskuussa työttömyys pysyi korkealla 7,4 %:ssa eli elokuun tasolla, Pakarinen tviittaa.

– Ruotsin talous viilenee nyt nopeasti ja se näkyy myös työmarkkinoilla.

Pakarisen mukaan erityisesti teollisuuden luottamusindikaattorit ovat ennustaneet teollisuuden heikkenevästä tilanteesta jo pitkään. Ruotsi on Saksan jälkeen Suomen toiseksi suurin viennin kohdemaa, minkä vuoksi myös Suomessa teollisuuden vientikantojen odotetaan laskevan.

– Ei lupaa hyvää Suomeenkaan, Sami Pakarinen tiivistää.

Ruotsin kansallinen taloustutkimuskeskus Konjunkturinstitutetti (KI) arvioi hiljattain, että Ruotsin taloudelle on luvassa osittain Suomeakin huolestuttavampia lukuja.

Pudotuksen on arvioitu johtuvan kansainvälisestä taloustilanteesta, joka puraisee Ruotsin vientiä.

Taustalla ovat etenkin kansainvälisen kaupan konfliktit ja Britannian EU-eroon liittyvät epävarmuudet. Myös investointien odotetaan hyytyvän.

Uusimmat
MAINOS