Verkkouutiset

”Neuvostoliitto ryhtyy toimiin teitä vastaan”

Tsekkoslovakian miehitys 1968 johti Skdl:n puheenjohtajan rankkaan puhutteluun.

Eläkkeellä oleva entinen vasemmistopoliitikko Ele Alenius, 93, paljastaa Kansan Uutisten kirjoituksessaan vaietun tapauksen Tsekkoslovakian miehityksen 1968 jälkeiseltä ajalta Suomessa.

Ele Alenius kertoo tuominneensa miehityksen jo saman päivän iltauutisissa ”sekä SKDL:n puheenjohtajana sen liittohallituksen kannatuksen mukaisesti että omissa nimissäni”.

– Minusta oli toimittu väärin miehittämällä itsenäinen maa, mutta myös historiallisen typerästi, kun ei annettu maailmalle mahdollisuutta nähdä, miten ihmiskasvoinen sosialismi voi toimia vai voiko toimia ollenkaan. Neuvostoliitolle se olisi tietenkin ollut suuri periaatteellinen haaste, jonka se halusi välttää, Ele Alenius kirjoittaa.

Alenius kertoo, että vajaat kaksi kuukautta myöhemmin Neuvostoliiton suurlähettiläs Andrei Kovalev kutsui hänet suurlähetystöön ilmoittaen, että ”hänellä on Neuvostoliiton hallituksen viesti minulle”.

– Viestin sisältö oli, että Neuvostoliiton hallitus ehdottaa minulle, että järjestäisin suuren kokouksen, jossa pitäisin tärkeän puheen. Siinä minun pitäisi ilmoittaa, että minä sittenkin hyväksyn Neuvostoliiton toiminnan Tšekkoslovakiassa.

Ele Alenius toteaa olleensa hämmästynyt ja samalla kiusaantunut.

– Tilanne oli erittäin arkaluonteinen, sillä aioin pitää kiinni mielipiteestäni mutta samalla yrittää välttää mitenkään loukkaamasta Neuvostoliiton hallitusta. Tärkeintä oli kuitenkin tuoda heti selvästi esiin, että en suostu pitämään tällaista puhetta, sillä se olisi vastoin periaatteitani. Näin suurlähettilään ilmeistä, että vastaukseni oli hänelle jotenkin yllättävä.

– Hän oli pienen hetken hiljaa ja sanoi sitten minulle: ”Me valitamme sitä, että Te vastasitte näin. Tämä merkitsee sitten sitä, että meidän on ryhdyttävä toimenpiteisiin Teitä vastaan”.

Ele Aleniuksen mukaan ”onneksi asia ei tullut silloin julkisuuteen. Siinä vaiheessa hiljaisuus oli kaikkien etu”.

Uusimmat
MAINOS