Verkkouutiset

CSTO:n huippukokouksessa viikolla Armenian pääministeri Nikol Pashynyan (keskellä) ei allekirjoittanut yhteistä julistusta ja otti yhteiskuvassa etäisyyttä Vladimir Putiniin. AFP / LEHTIKUVA / KAREN MINASYAN

”Neuvostoliiton jälkeinen aikakausi päättyy Euraasiassa”

Luottamus Venäjään on Emil Avdalianin mukaan romahtanut niin turvallisuuden kuin taloudenkin alalla.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Entisen Neuvostoliiton raunioille perustetut kollektiivinen turvallisuusjärjestö (CSTO) ja Euraasian talousunioni (EEU) ovat pitkään palvelleet Venäjän pyrkimystä rakentaa vastavoimaa Natolle ja EU:lle. Molemmissa järjestöissä on ollut professori Emil Avdalianin mukaan viime aikoina havaittavissa yhä enemmän rakoilun merkkejä.

Sisäisten jännitteiden välitön aiheuttaja on hänen mukaansa presidentti Vladimir Putinin aloittama Ukrainan vastainen hyökkäyssota, joka on tehnyt entistä näkyvämmiksi Kremlin alueellisten aloitteiden luontaiset heikkoudet ja niiden Venäjä-keskeisyyden.

Tbilisin Eurooppa-yliopistossa työskentelevä Avdaliani nostaa esiin myös Armenian ja Azerbaidžan välisen konfliktin, jossa Kreml on kerta toisensa jälkeen sivuuttanut Armenian vaatimukset CSTO:n väliintulosta ja väittänyt, että Vuoristo-Karabah ei ole Armenian aluetta.

– Viesti on ollut selvä: Venäjä ei ole ollut ainoastaan haluton, vaan myös kyvytön tulemaan Armenian avuksi, hän toteaa Center for European Policy Analysis -ajatushautomon julkaisemassa artikkelissa.

CSTO on kohdannut Avdalianin mukaan haasteita muillakin rintamilla.

– Syyskuussa, kun Kiinan johtaman Shanghain yhteistyöjärjestön (SCO) jäsenet ja jäsenehdokkaat tapasivat Samarkandissa, Tadžikistan hyökkäsi rajan yli naapurimaata Kirgisiaa vastaan. Molemmat ovat CSTO:n jäseniä, ja molempien maiden presidentit osallistuivat huippukokoukseen. Putin ei reagoinut, eikä myöskään CSTO. Tämän seurauksena Kirgisia vetäytyi järjestön sotaharjoituksista ja valitti avoimesti sen kelvottomuutta, hän kertoo.

Aikakausi on päättymässä

Myös Putinin aloitteesta vuonna 2015 perustettu Euraasian talousunioni on ajautunut Avdalianin mukaan syviin ongelmiin.

– Järjestön jäseniä ovat Armenia, Valko-Venäjä, Kazakstan, Kirgisia ja Venäjä. Sen heikkouden siemenet on kylvetty jo kauan ennen vuotta 2022, sillä Venäjä on maista selvästi suurin ja sanelee useimmiten ehdot muille jäsenmaille. Hyökkäyssodan alettua erimielisyydet ovat kuitenkin kärjistyneet, hän sanoo.

– EEU:n jäsenet valittavat olevansa suojattomia Venäjän taloudellisen itsekeskeisyyden uhreja. Viimeaikaisia esimerkkejä ovat Kazakstanin öljytoimitusten katkaiseminen lähes ilman ennakkoilmoitusta, keskiaasialaisiin maahanmuuttajiin kohdistuva painostus Venäjällä sekä yksipuoliset vaatimukset kaupan esteiden alentamisesta ilman juuri minkäänlaista vastavuoroisuutta, hän toteaa.

– Venäjän multilateraalisten hankkeiden hiipuminen saattaa merkitä Neuvostoliiton jälkeisen aikakauden päättymistä Euraasiassa. Kreml havaitsee vaikutusvaltansa ohenevan. Sen tukikohtia on riisuttu, kun miehiä on lähetetty sotaan Ukrainaan, ja kauppaa kahlitsevat pakotteet.

Alueella on Avdalianin mukaan alkamassa uusi ajanjakso, jolloin Venäjästä tulee vain yksi lukuisista toimijoista Turkin, Kiinan ja Iranin rinnalla. Mikään alueen maista ei halua välttämättä olla Venäjän vihollinen, mutta jokainen keskittyy ensisijaisesti puolustamaan omia etujaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)