Verkkouutiset

Nettiäänestyksen mahdollisuutta aletaan selvittää

Oikeusministeriö on käynnistänyt hallituksen linjauksen mukaisen selvityksen nettiäänestyksen mahdollisesta käyttöönotosta yleisissä vaaleissa.

Hallitus linjasi strategiaistunnossaan viime lokakuussa, että Suomessa siirrytään sähköiseen äänestykseen perinteisen äänestyksen rinnalla kaikissa vaaleissa. Asiassa on lähdetty konkreettisesti liikkeelle perustetulla työryhmällä ja nettiäänestyksen esiselvityshankkeella. Työryhmälle on asetettu parlamentaarinen seurantaryhmä, jonka puheenjohtajaksi valittiin kansanedustaja Antti Kurvinen (kesk.).

Parlamentaarisen seurantaryhmän muut jäsenet ovat Jani Mäkelä (ps. ), Antti Häkkänen (kok.), Joona Räsänen (sd.), Silvia Modig (vas.), Jyrki Kasvi (vihr.), Eva Biaudet (r.) ja Johanna Kosunen (kd.).

– Oikeusministeriö on nyt käynnistänyt hallituksen linjauksen mukaisen selvityksen nettiäänestyksen mahdollisesta käyttöönotosta yleisissä vaaleissa. Yleisillä vaaleilla tarkoitetaan eduskunta-, kunta-, europarlamentti- ja presidentinvaaleja sekä valmistelussa olevia maakuntavaaleja. On täysin mahdollista, että nettiäänestystä voitaisiin käyttää myös neuvoa-antavissa kansanäänestyksissä, Kurvinen sanoo tiedotteessaan.

Nettiäänestyksen toteuttamista koskevassa selvityksessä kartoitetaan muun muassa erilaisia riskejä ja tietoturvallisuutta.

– Esiselvityksen tehtävänä on tuottaa tietoa päätöksenteon pohjaksi sekä määrittää lähtökohdat mahdolliselle tietojärjestelmän hankinnalle. Esiselvityksessä kootaan palaute sidosryhmiltä sekä määritellään tietojärjestelmälle asetettavat tavoitteet ja rajaukset, Kurvinen sanoo.

Uusimmat
MAINOS