Verkkouutiset

Neljä suomalaismeppiä halusi ylikansalliset vaalilistat

Euroopan parlamentti äänesti keskiviikkona kumoon esityksen ylikansallisista vaalilistoista EU-vaaleissa.

Esitystä vastusti Strasbourgin täysistunnossa 368 meppiä, kannatti 274 ja 34 äänesti tyhjää.

Esityksen ylikansallisten vaalilistojen hylkäämisestä teki keskustaoikeistolaisen Euroopan kansanpuolueen EPP:n parlamenttiryhmä.

Pienille ja keskisuurille maille epäedullisten ylikansallisten vaalilistojen puolesta äänestivät suomalaisista vihreiden Heidi Hautala, vasemmistoliiton Merja Kyllönen, RKP:n Nils Torvalds ja SDP:n Miapetra Kumpula-Natri.

Kaikki muut suomalaiset äänestivät niitä vastaan.

EPP-ryhmään kuuluvien kokoomuksen Sirpa Pietikäisen, Henna Virkkusen ja Petri Sarvamaan mukaan yhteiset vaalilistat etäännyttäisivät meppejä valitsijoistaan.

– Jos meppi edustaa yli puolta miljardia eurooppalaista, niin edustaako hän silloin enää ketään? Haluan, että äänestäjät tuntevat ehdokkaansa ja edustajansa. Aito demokratia alkaa tästä vuorovaikutuksesta, toteaa Pietikäinen.

– Suomikin sinänsä on jo iso vaalipiiri, saatikka että joku meppi edustaisi suoraan kaikkia EU-kansalaisia. Yleiseurooppalaiset listat saattaisivat johtaa myös suurten maiden ylivaltaan, Virkkunen sanoo.

Sarvamaa arvioi, että Romaniaa pienemmät maat tuskin saisivat yhteiseltä listalta ehdokkaitaan edes läpi Euroopan parlamenttiin.

Uusimmat
MAINOS