Verkkouutiset

Suomalaisyritykset ovat noudattaneet Keskuskauppakamarin mukaan Venäjä-pakotteita hyvin. LEHTIKUVA / MARKKU ALANDER

Neljä prosenttia suomalaisista vientiyrityksistä toimii edelleen Venäjällä

Keskuskauppakamarin kyselyn mukaan suomalaisyritykset ovat pystyneet yhä vetäytymään Venäjältä paikallisesta vaikeuttamisesta huolimatta.

Keskuskauppakamarin kauppakamarien vientijohtajille tekemässä kyselyssä selviää, että 17 prosenttia vientiyrityksistä on kohdannut Venäjän vastaisten pakotteiden kiertämisyrityksiä.

Kyselyyn vastanneista 95 merkittävästä suomalaisesta vientiyrityksestä 66 prosenttia ei ole kohdannut pakotteiden kiertämisyrityksiä ja 17 prosenttia ei osannut arvioida asiaa.

Keskuskauppakamarin kansainvälisten asioiden johtaja Lenita Toivakka huomauttaa, että ”yritysten on tunnettava asiakkaansa ja otettava selvää asiakkaidensa taustoista, eikä varoitusmerkkejä ole varaa jättää huomioimatta.”

–  Vientiyrityksistä 17 prosenttia ei osannut arvioida, ovatko ne joutuneet pakotteiden kiertämisyritysten kohteeksi. Se kertoo myös siitä, että yrityksillä ei ole tarpeeksi tietoa siitä, miten pakotteita yritetään kiertää. Kiertämisyrityksiä tehdään hyvin salakavalasti, sanoo Toivakka.

Viitteitä pakotteiden kiertämisestä ovat maksuyhteystiedoissa, toimitusosoitteissa ja asiakirjoissa tapahtuneet muutokset.

– Myös käteismaksujen tarjoaminen, täysin entuudestaan poikkeavat tilaukset kolmannesta maasta tai vaikeasti löydettävät yrityksen tiedot ovat signaaleja, joita ei kannata jättää huomioimatta. Selvittäminen voi olla hidasta, mutta se on erittäin tärkeää.

Toivakka korostaa suomalaisten yritysten tuominneen Venäjän hyökkäyssodan Ukrainassa ja noudattaneen pakotteita hyvin.

– Siksi on tärkeää, että myös pakotteiden kiertoyrityksiin suhtaudutaan vakavasti ja ne torjutaan.

Marraskuun vientijohtajakyselyssä 15 prosentilla yrityksistä vetäytymisprosessi Venäjältä oli kesken. Nyt niiden osuus oli enää 10,5 prosenttia. Kyselyyn vastanneista yrityksistä 85,3 prosenttia ei harjoita liiketoimintaa Venäjällä.

– Kyselyn tulokset osoittavat, että aloitettuja vetäytymisprosesseja on saatu päätökseen riskialttiista liiketoimintaympäristöstä huolimatta, sillä Venäjä on vaikeuttanut yritysten lähtöprosesseja maasta merkittävällä tavalla, huomauttaa Toivakka.

Kyselyyn vastanneista suomalaisista vientiyrityksistä noin neljä prosenttia harjoittaa edelleen liiketoimintaa Venäjällä. Osuus on pysynyt muuttumattona sitten viime marraskuun kyselyn.

 

Uusimmat
MAINOS