Verkkouutiset

”Naton tulevaisuus riippuu nyt suuresti eurooppalaisista”

Amerikkalaishistorioitsija pohtii länsimaailman tulevaisuutta Der Spiegelin haastattelussa.

”Naton tulevaisuus riippuu nyt suuresti eurooppalaisista”

Pulitzerilla palkittu, Puolassa pitkään asunut amerikkalaishistorioitsija ja Venäjä-asiantuntija Anne Applebaum ei usko Donald Trumpin ja Vladimir Putinin olevan ystäviä.

– En usko, että kummallakaan oikeasti on ystäviä.

Trump on kuitenkin Applebaumin mukaan varauksetta ihaillut Kremlin isäntää jo vuosikaudet.

Historioitsijan mukaan amerikkalaisten ajatus siitä, että he kantavat läntisen puolustusliiton taakasta suhteettoman suuren osan ei ole mitenkään uusi.

– Naton tulevaisuus riippuu nyt suuresti eurooppalaisista. Osaatteko aloittaa turvallisuusuhkien identifioimisen, valmistautumisen ja itsenne aseistamisen ilman Yhdysvaltoja?

Applebaum kuitenkin pelkää, että eurooppalaiset – etenkään Saksa – eivät osaa.

Haastattelussa käsitellään myös yleisesti länsimaissa vaikuttavaa populismia sekä demokratian tilaa. Kaikesta huolimatta Applebaum uskoo demokratian voittavan, mutta osittain informaatioteknologian kehityksen vuoksi ihmiset ovat tulleet kärsimättömämmiksi ja siten myös odottavat hiltaalta päätöksentekoprosessilta enemmän.

– Emme voi jatkaa sen mantran toistelua, että ”kaikki on hyvin”. Vastauksen täytyy sen sijaan olla turvautumisessa nuorempiin ihmisiin, jotka ymmärtävät nykyaikakauden hyödyt ja tarjoavat mielikuvituksellisia ratkaisuja tulevaisuuteen.

Esimerkkeinä tällaisesta henkilöistä Applebaum mainitsee muiden muassa Ranskan presidentinvaaligallupeissa nousseen Emmanuel Macronin.

Historioitsijan mukaan nykyiset puolueiden jakolinjat ovat merkityksettömiä, sillä esimerkiksi kristillisdemokraattien ja sosialidemokraattien taustatahot – kirkot ja ammattiliitot – eivät ole vaikutusvallaltaan entisenlaisia.

– Nationalistit ja populistit ymmärsivät tämän aiemmin – nyt loppujen poliittisista piireistä tulisi ymmärtää, että poliittiset jakolinjat on piirretty uudelleen ja on aika muuttua.

Protestointia hän Applebaum pitää hyödyttömänä.

– Jos ihmiset, jotka ovat valmiit laittamaan aikaansa mielenosoituksiin, ovat myös valmiita työskentelemään ehdokkaansa puolesta paikallisissa vaaleissa tai ryhtymään itse ehdokkaiksi, he saavuttavat paljon enemmän.

Uusimmat
MAINOS