Verkkouutiset

”Nato on tosi kätevä uhkakuva Venäjälle”

Venäjän päämäärä Ukrainassa on pakottaa maa nielemään Minskin sopimus sen tulkitsemalla tavalla, arvioi Katri Pynnöniemi.

Venäjän pyrkimykset korostaa puolustusliitto Naton uhkaa ovat näkyneet viime aikoina julkisuudessa monin eri tavoin.

– Nato on tosi kätevä uhkakuva Venäjälle, koska se laukaisee hyvin vanhaa uhkakuvastoa väestössä, jolloin sillä saa heti luotua tietyn mielenmaiseman keskusteluun. Se on myös siinä mielessä kätevää, koska Naton liikkeelle lähtöön liittyy käytännössä hyvin merkittäviä epävarmuustekijöitä, totesi apulaisprofessori Katri Pynnöniemi Ulkopoliittisen instituutin seminaarissa perjantaina viitaten päätöksentekoon viidennen artiklan käyttöönotosta.

Pynnöniemi korostaa, miten Venäjälle on hyödyllistä ylläpitää tämäntyyppistä keskustelua Natosta eri yhteyksissä.

Venäjän sotilaallisen painostuksen Ukrainassa Pynnöniemi näkee ”klassisena esimerkkinä siitä, miten aseellisella voimannäytöllä pyritään poliittisiin päämäärin.”

– Poliittinen päämäärä tässä tapauksessa on pakottaa Ukraina nielemään Minskin sopimus siinä muodossa, kun Venäjä sitä tulkitsee eikä ole poissuljettua, että se pyritään verenvuodatuksella saavuttamaan.

Pynnöniemi painottaa, että lännen reaktioilla Venäjän toimiin on tämänhetkisessä tilanteessa merkitystä ja väliä.

– Toki Ukraina tekee kaikkensa, jos konflikti puhkeaa, mutta sitä ennen psykologisella vuorovaikutuksella on merkitystä.

Uusimmat
MAINOS