Verkkouutiset

Nämä puolueet hyötyisivät Saksan uusintavaaleista

Hallitusneuvotteluiden kariuduttua yksi vaihtoehto ovat uudet vaalit keväällä.

Uusintavaalien ajankohdaksi on kaavailtu ensi vuoden aprillipäivää 1. huhtikuuta 2018, jos Saksassa hallitusta ei saada aikaan.

Yritys muodostaa Saksaan konservatiivisen CDU/CSU-unionin, liberaalin FDP:n ja vihreiden yhteinen Jamaika-hallitus kariutui, kun FDP marssi ulos neuvotteluista sunnuntain ja maanantain välisenä yönä.

Neuvotteluiden kariutumisen jälkeen tehdyt pikamielipidemittaukset viittaisivat siihen, että uusintavaalien jälkeen Jamaika-koalitio saattaisi muodostua ainoaksi vaihtoehdoksi hallitukselle. Tällä hetkellä teoreettinen vaihtoehto on myös CDU/CSU:n ja sosialidemokraattisen SPD:n muodostaman suuren koalition jatko.

Spiegel Onlinen tiistaina julkaiseman Civeyn tekemän mielipidemittauksen mukaan suurin voittaja olisi vihreät, joka nostaisi syyskuun vaaleihin nähden kannatustaan kolmella prosenttiyksiköllä 11,9 prosenttiin. Toinen voittaja olisi hallitusneuvotteluista ulosmarssinut FDP, jonka kannatus kasvaisi vaaleihin nähden 2,5 prosenttiyksiköllä 13,2 prosenttiin.

CDU/CDU:n kannatus putoaisi 3,7 prosenttiyksiköllä 29,2 prosenttiin. SPD:n kannatus putoaisi yhdellä prosenttiyksiköllä 19,5 prosenttiin. Näin ollen suurella koalitiolla ei olisi enää äänten enemmistöä.

Nationalistinen AfD kasvattaisi kannatustaan yhdellä prosenttiyksiköllä 13,6 prosenttiin. Vasemmistolainen Die Linke menettäisi 0,8 prosenttiyksikköä ja putoaisi selvästi pienimmäksi parlamenttipuolueeksi 8,4 prosentin kannatuksella.

Civeyn tutkimus on tehty internet-paneelin kautta ja siihen on vastannut yli 5000 ihmistä.

Maanantai-iltana julkaistu Frosan RTL:lle ja n-tvl:lle tekemä tutkimus antoi vastaavat tulokset.

Myös sen mukaan vihreät olivat suurin voittaja 3,1 prosenttiyksikön kasvulla 12 prosenttiin. Forsan tutkimus sen sijaan ennusti FDP:lle hieman heikompaa 10 prosentin tulosta. CDU/CSU:n kannatus oli 31 prosenttia, SPD:n kannatus 21 prosenttia ja Die Linken kannatus yhdeksän prosenttia.

Forsan tutkimuksen mukaan AfD menettäisi hieman kannatustaan 12 prosenttiin.

 

Uusimmat

Aborttihuuman pimeä ydin

Jos tavoite on tarpeeksi pyhä, edistyksen kärkijoukko ohittaa liberaalin demokratian periaatteet ja perustuslailliset rajoitteet.

MAINOS