Verkkouutiset

Nämä ovat 32 koronan voittajavaltiota – Suomi poissa kärjestä

Läheisimmistä maistamme parhaiten ovat selvinneet Baltian maat ja Islanti.

Tiedemiesryhmän endcoronavirus.org-saitti on löytänyt 32 valtiota, joita se pitää koronaepidemian tämän hetken voittajina. Ryhmää vetää arvostettu kompleksisuustieteilijä ja pandemiatutkija Yaneer Bar-Yam.

Voittajavaltiot ovat seuraavat: Andorra, Australia, Itävalta, Bhutan, Kambodza, Kiina, Kroatia, Kuuba, Djibouti, Viro, Kreikka, Islanti, Jamaika, Jordania, Kosovo, Latvia, Libanon, Liechenstein, Liettua, Luxemburg, Malta, Mauritius, Monaco, Montenegro, Uusi-Seelanti, Slovakia, Slovenia, Etelä-Korea, Taiwan, Thaimaa, Tunisia ja Vietnam.

Kyseisissä valtioissa uusien päivittäisten tartuntojen määrä on nollassa tai lähellä sitä.

Voittamiseen tarvittavat toimet ovat saitin mukaan nopea toiminta (”ei ole liian myöhäistä aloittaa nyt”), tarttuneiden eristys perheenjäsenistä, tiukat matkustusrajoitukset, massiivinen testaus, kasvomaskit kaikille, sosiaalisen etäisyyden pitäminen ja kärsivällisyys – ”älkää poistako rajoituksia liian aikaisin”.

Suomen koronagraafi endcoronavirus-saitilla.

Kakkosryhmään saitilla luokitellaan seuraavat valtiot:

Albania, Belgia, Bosnia, Burkina Faso, Costa Rica, Kypros, Tsekin tasavalta, Tanska, Ranska, Georgia, Saksa, Unkari, Irlanti, Israel, Italia, Japani, Kirgisia, Malesia, Alankomaat, Niger, Pohjois-Makedonia, Norja, Portugali, San Marino, Serbia, Espanja, Sri Lanka, Sveitsi, Turkki, Uruguay ja Uzbekistan.

Suomi kuuluu huonoimpaan eli kolmanteen ryhmään valtioita. Tällaisiksi toimia tarvitseviksi on luokiteltu 36 valtiota, joukossa myös muun muassa USA, Ruotsi ja Britannia.

Kolmosryhmän valtioita yhdistää, että niissä tartuntojen määrä ”joko menee väärään suuntaan, pysyy tasaisena tai vähenee hyvin hitaasti”.

Yaneer Bar-Yamin haastattelu Suomen tilanteesta löytyy tästä. Hänen mukaansa ensisijainen ymmärrettävä asia on, että taudista voi päästä eroon ja sen voi lopettaa siinä missä ihminen on lopettanut muitakin tauteja

Uusimmat

Aborttihuuman pimeä ydin

Jos tavoite on tarpeeksi pyhä, edistyksen kärkijoukko ohittaa liberaalin demokratian periaatteet ja perustuslailliset rajoitteet.

MAINOS