Verkkouutiset

Nämä näkymättömät houkutuslinnut turvaavat USA:n superhävittäjiä

F-35-häivekoneiden uumeniin on piilotettu useita hinattavia suojalaitteita.

Yhdysvaltain viidennen sukupolven F-35-hävittäjät on varustettu häiveominaisuuksistaan huolimatta erilaisilla vastatoimilla vihollisen ilmatorjuntaa vastaan.

Lentokoneen uumeniin on piilotettu the Drive -sivuston mukaan myös erikoisia ”pikkuapureita”, joita voidaan tarvittaessa hinata koneen perässä ohjusten houkuttelemiseksi.

Samankaltaisia järjestelmiä on käytetty jo vuosikymmenten ajan Yhdysvaltain F-16-, B-1- ja F-18-hävittäjissä. Häiveominaisuuksien kehittyminen ei ole tehnyt perinteisistä vastatoimista tarpeettomia, vaikka koneita onkin vaikea havaita tutkilla.

Taistelutilanteessa hävittäjät ovat edelleen alttiita tietyille tutkataajuuksille ja erityisesti takaapäin tähdättynä. Konfliktitilanteissa häivekoneiden toimintaa on myös tuettu vahvalla elektronisella häirinnällä.

Jugoslavian pommitusten aikana asia selvisi Yhdysvalloille karulla tavalla, kun ilman kattavaa tukea lentänyt, näkymättömänä pidetty F-117 Nighthawk -pommikone ammuttiin alas ilmatorjuntaohjuksella.

F-35:n perässä hinattava kohde antaa lähestyville ohjuksille suuremman ja houkuttelevan kohteen. Jos hämäys onnistuu, ilmatorjuntaohjus räjähtää turvallisen etäisyyden päässä F-35:stä ja tuhoaa korkeintaan ”houkutuslinnun” tai tämän kaapelin.

F-35:n uumeniin arvioidaan mahtuvan kerrallaan ainakin neljä hinattavaa pikkuapuria.

Hinattava ALE-55-laite. / US Navy

 

Aiemmat ALE-50- ja ALE-55-versiot olivat aktiivisessa käytössä esimerkiksi Irakin sodan aikana. Yhdysvaltain ilmavoimien mukaan laitteet pelastivat useita lentokoneita vihollisen ilmatorjunnalta.

Uusimmat
MAINOS