Verkkouutiset

Koronapandemian aikana siirryttiin etäopetukseen. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Nämä maat paransivat Pisa-tuloksiaan koronapandemian aikana

Vain yhden Euroopan maan koulutusjärjestelmä arvioitiin kriisinkestäväksi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tuoreimmat Pisa-tulokset julkistettiin eilen ja suomalaisten oppilaiden osaaminen heikkeni useilla osa-alueilla. Kaikkien OECD-maiden keskimääräinen osaamistaso heikkeni tutkimuksen mukaan selvästi.

Tuoreessa Pisa-tutkimuksessa selvitettiin myös koulutusjärjestelmien kriisinkestävyyttä, jonka osalta tulokset nosti esiin opetus- ja kulttuuriministeriö julkaisussaan viestipalvelu X:ssä.

Esimerkiksi suomalaisissa kouluissa siirryttiin etäopetukseen lyhyellä varoitusajalla maaliskuussa 2020 koronapandemian seurauksena. Loppukeväästä palattiin lähiopetukseen, mutta erilaisia turvallisuustoimia otettiin käyttöön. Osa koululaisista siirtyi etäopetukseen jälleen keväällä 2021.

PISA 2022 -tutkimuksessa otettiin huomioon pandemian vaikutukset lisäkyselyillä, joissa tarkasteltiin koulujen sulkemista ja etäopetuksen järjestelyjä.

Koulutusjärjestelmän kriisinkestävyyttä arvioitiin vertaamalla vuoden 2022 tuloksia vuoteen 2018. Tällä pyrittiin selvittämään, kuinka hyvin koulutusjärjestelmät ylläpitivät oppimistasoa vaikeiden aikojen yli.

Pandemian aiheuttamia häiriötä tarkasteltiin oppilaiden matematiikan osaamisen, sosioekonomisen taustan vaikutusten osaamiseen ja oppilaiden hyvinvoinnin muutosten kautta.

Vain neljä tutkimukseen osallistunutta maata arvioitiin kokonaisvaltaiseksi kriisinkestäviksi. Euroopan maista ainoastaan Liettua oli täysin kriisinkestävä ja muut maat olivat Aasiassa Japani, Taiwan ja Korea. Nämä maat onnistuivat pitämään ennallaan tai parantamaan kaikkia arvioituja tekijöitä myös pandemian aikana.

Osa maista onnistui pitämään ennallaan tai parantamaan yhtä tai kahta arvioidusta tekijöistä. Esimerkiksi Suomen koulutusjärjestelmä arvioitiin resilientiksi hyvinvoinnin alueella. Suomessa oppilaiden tunne kuulumisesta kouluyhteisöön voimistui ajanjaksolla.

Kuudessa maassa onnistuttiin matematiikan osaamisen osalta: Iso-Britanniassa, Singaporessa, Japanissa, Taiwanissa, Liettuassa ja Koreassa.

Valtioneuvoston Pisa 2022 –raportin mukaan näiden maiden koulutusjärjestelmissä onnistuttiin välttämään yli kolmen kuukauden pituiset koulujen sulkemiset. Näissä myös muun muassa etäopetus onnistui järjestelyissä ja vanhemmilta saatiin enemmän tukea.

Vain muutamassa maassa onnistuttiin parantamaan sosio-ekonomista tasa-arvoa koulutusjärjestelmässä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)