Verkkouutiset

Huumeiden käyttöhuone Kööpenhaminassa. Suomalaiskansanedustajien mukaan käyttöhuoneilla "on selvästi todettu olevan positiivisia vaikutuksia niin huumeidenkäyttäjien terveyteen ja hyvinvointiin kuin ympäristön turvallisuuteen". HANDOUT Petra Muller / Irti Huumeista ry LEHTIKUVA

Nämä kansanedustajat kiirehtivät huumeiden käyttöhuoneita

Edustajien mukaan tilat ovat huumeiden käyttöön turvallisempi ympäristö.

Yhdeksän kansanedustajan allekirjoittamassa kirjallisessa kysymyksessä kysytään huumeiden käyttöhuoneiden kokeiluun oikeuttavan erillislain säätämisestä.

Kysymystekstissä todetaan, että ”tutkijoiden ja asiantuntijoiden mukaan niin sanotut huumeiden käyttöhuoneet toimisivat yhtenä kaivattuna ratkaisuna huumeisiin liittyviin ongelmiin ja huumekuolemiin vastaamisessa”.

– Huumeiden käyttöhuoneet ovat tiloja, joissa huumeiden käyttäjät voivat käyttää päihteitä terveydenhuollon työntekijän valvonnassa. Käyttöhuoneet palvelisivat varsinkin kaikkein heikoimmassa asemassa olevia huumeita käyttäviä ihmisiä. Käyttöhuoneiden tavoite on tarjota huumeiden käyttöön turvallisempi ympäristö, mikä vähentää veriteitse tarttuvien tautien leviämistä, pistostulehduksia ja muita käytöstä aiheutuvia terveyshaittoja sekä kalliita erikoissairaanhoidon hoitojaksoja. Käyttöhuoneet vähentävät yliannostapausten ja yliannostuskuolemien määrää, kansanedustajat katsovat.

– Käyttöhuoneissa voidaan myös kouluttaa käyttöhuoneen asiakkaita turvallisempiin huumeiden käyttötapoihin sekä tarjota huumeiden käyttäjille kontakti päihdehoitoon ja sosiaali- ja terveydenhuoltoon. Käyttöhuoneet tavoittavat syrjäytyneitä ja muutoin vaikeasti tavoitettavia päihteidenkäyttäjiä, jotka pistävät huumeita kaduilla ja muissa julkisissa tiloissa. Tavoitteena on tarjota ennalta ehkäisevää apua ja vähentää huumeiden käyttöä. Kun ihminen haluaa lopettaa huumeiden käytön, hänet voidaan ohjata käyttöhuoneen kohtaavan työn palveluista huumeriippuvuuden erityishoitopalveluihin.

– Käyttöhuoneiden on todettu myös vähentävän huumeiden käytöstä syntyvää jätettä, kuten huumeneuloja ympäristössä, näin parantaen alueen viihtyvyyttä ja turvallisuuden tunnetta.

Helsingin kaupunki on teettänyt huumeiden käyttöhuoneista selvityksen, jonka perusteella pääkaupunki teki 2019 lainsäädäntöaloitteen käyttöhuonepilotoinnista. Kansanedustajat kysyvät, miten ja millä aikataululla hallitus aikoo edetä Helsingin kaupunginhallituksen lakialoitteessa esitetyn huumeiden käyttöhuoneen kokeilun oikeuttavan erillislain säätämisessä.

Kysymyksen allekirjoittaneet kansanedustajat ovat Veronika Honkasalo (vas.), Atte Harjanne (vihr.), Saara Hyrkkö (vihr.), Satu Hassi (vihr.), Markus Mustajärvi (vas.), Jussi Saramo (vas.), Merja Kyllönen (vas.), Suldaan Said Ahmed (vas.) ja Eva Biaudet (r.).

Uusimmat
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)