Verkkouutiset

Vladimir Putin turvallisuusneuvoston kokouksessa. LEHTIKUVA / AFP Alexey Nikolsky

Näkökulma: Venäjän keisarilla ei ole vaatteita

Totuus epäonnistuneesta presidentistä valkenee myös venäläisille.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Korkealle nousevat jykevät marmoripylväät ympäröivät valokuvassa valtavaa ja mahtipontista salia. Kremlin loistokkaassa palatsissa on meneillään Venäjän turvallisuusneuvoston kokous, johon presidentti Vladimir Putin on kutsunut avainministerit ja tiedustelun johtajat keskustelemaan Itä-Ukrainan separatistialueiden tunnustamisesta itsenäiseksi.

Upeassa salissa otettuun kuvaan haluttiin ehkä ikuistaa historiallinen hetki, josta alkaa Venäjän paluu suurvaltojen joukkoon ja ”historiallisten rajojen palauttaminen”. Tarina suuresta voitosta oli luultavasti kirjoitettu jo valmiiksi.

Hyökkäys Ukrainaan on kuitenkin osoittautumassa vakavaksi virhearvioksi. Sinnikkäästi vapaudestaan taistelevat ukrainalaiset ovat jo nyt nöyryyttäneet Venäjää, jonka armeija ei niin vain marssinutkaan pääkaupunki Kiovaan.

Hyökkäyksen väitetty hidastuminen polttoainepulan sekä protestoivien ja rintamalta karkaavien venäläissotilaiden takia saa Venäjän armeijan näyttämään luultua heikommalta ja huonosti johdetulta. Venäjä on myös kokenut kovia tappioita, vaikka maan puolustusministeriö niitä yhä vähättelee.

Sodan sankarihahmoksi on noussut Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi, jonka rinnalla Vladimir Putin näyttää pelkurilta. Venäjän presidentin kerrotaan lymyilevän bunkkerissaan, josta hän nauhoittaa etukäteen tarkasti käsikirjoitetut puheensa ja valheensa, joilla hyökkäystä Ukrainaan perustellaan. Zelenskyi ei sen sijaan tunnu pelkäävän mitään.

Vladimir Putin on jo tämän sodan häviäjä siitäkin huolimatta, että venäläisjoukot onnistuisivat lopulta miehittämään Ukrainan ja vaihtamaan sen johdon.

Venäjän presidentin vaalima ajatus slaavikansojen perheestä on rikkoutunut lopullisesti. Ukrainalaiset eivät anna anteeksi hyökkäystä ja sen aikana tapahtuneita siviilikohteisiin osuneita iskuja ja muita kerrottuja sotarikoksia.

Sota on vahvistanut myös Euroopan unionia, jonka yhtenäisyyttä Putin on pyrkinyt vuosikaudet rikkomaan. Jäsenmaiden kyky koviin sanktioihin saattoi tulla Putinille yllätyksenä. Lännen asettamat pakotteet iskevät pian lujaa Venäjän talouteen, ja silloin mitataan myös venäläisten yhtenäisyyttä ja kärsivällisyyttä sodillaan kansaa köyhdyttävän presidenttinsä kanssa.

Voi käydä myös niin, että Putinin kammoksuva Naton laajentuminenkin etenee. Hyökkäys Ukrainaan on saanut Suomessa ja Ruotsissa monet kannattamaan puolustusliiton jäsenyyttä.

Maanantaina julkaistussa Ylen Taloustutkimuksella teettämässä kyselyssä Suomen Nato-jäsenyyttä kannatti historiallisesti 53 prosenttia vastaajista ja vastusti 28 prosenttia.

Totuus presidentistä paljastuu vielä venäläisille

Venäjällä vaalitaan Vladimir Putinista kuvaa johtajana, joka on aina nerokkaasti askeleen edellä kollegojaan maailmalla. Nyt tehty virhearvio Ukrainan suhteen herättänee pian kotimaassakin kysymyksiä siitä, onko hän menettänyt todellisuudentajunsa. Ehkä Putin onkin vain myötäilijöiden ympäröimä diktaattori, jolle kukaan ei uskaltanut sanoa, että keisarilla ei ole vaatteita?

Kremlin herra joutuu aikanaan selittämään sotaretkiään myös Venäjällä. Pinnan alla kuohuu jo.

Sekin päivä tulee, kun Venäjän kansa näkee saman minkä muu maailma jo tietää: taitavaksi peluriksi mielletty Putin on nyt katastrofaalisia virheitä tekevä ja muun maailman hyljeksimä presidentti, joka vie maataan kiihtyvään tahtiin kohti rapistuvaa ja yhä surkeampaa tulevaisuutta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)